Instrumente astronomice pe eMag Telescop la Astroshop

Meteori

    Pe acesta pagina gasiti informatii despre principalii curenti de meteori observabili pe parcursul anului 2014. Pentru fiecare curent de meteori sunt date informatii, diagrame, harti si sfaturi pentru observarea in conditii bune.

Alegeti:

| CAM | SDA | CAP | PER | AUR | DRA | ORI | LEO | GEM | URS | Sfaturi pentru observarea meteorilor |

 

Bolid apartinand curentului Perseide - 13 august 2007, (c) Alex Conu

   Curenti de meteori - 2014

Meteorii reprezinta un domeniu foarte dinamic al astronomiei. Chiar daca exista o serie de curenti principali vizibili in aceleasi perioade ale fiecarui an, observarea meteorilor are intotdeauna o doza mare de incertitudine si in ceea ce priveste predictiile, dar si modul propriu-zis de aparitie a meteorilor pe bolta instelata. De asemenea, observarea meteorilor se poate face si cu ochiul liber, spectacolul fiind maxim in acest caz. Bineinteles ca si observatiile fotografice sau video sunt valoroase, insa spectacolul cerului oferit de meteori este vizibil cu ochiul liber. 

   Camelorpardalide (CAM)

In dimineata zilei de 24 mai 2014 are loc maximul unui posibil nou curent major de meteori denumit Camelopardalide. Acest curent este posibil sa devina unul cu activitate mare sau foarte mare pentru ca pe 24 mai Pamantul va intersecta mai multe urme de praf si particule lasate in spatiu de cometa 209P/Linear de-a lungul timpului.

Radiantul curentului se afla la 10 sud-vest de Steaua Polara in constelatia Camelopardalis, la jumatate distanta dintre stelele Dubhe (α Ursae Majoris) si constelatia Cassiopeia.

Pozitia radiantului Camelopardalide

O particularitate interesanta a meteorilor apartinand acestui curent este viteza foarte mica la intrarea in atmosfera terestra: doar 18 km/s. Ca si comparatie Perseidele au 59 km/s, Leonidele 71 km/s, iar Geminidele 35 km/s. Camelopardalidele vor avea un ZHR (rata orara zenitala) cuprins intre 100 si 1000, cu sanse mai mari ca valoarea acestuia sa fie de 100-200 meteori/ora. Sunt mici sanse ca activitatea sa ajunga la nivelul de furtuna de meteori (ZHR=1000+).

Avand in vedere ca maximul este calculat sa aiba loc pe 24 mai, intre orele 10-11 ora de vara a Romaniei (7-8 UT), nord-americanii sunt favorizati pentru observarea acestuia. Totusi, avand in vedere multele necunoscute ce caracterizeaza acest curent, orice este posibil: de la producerea maximului la o alta ora decat cea calculata pana la existenta unui maxim extins pe parcursul mai multor ore. Oricare va fi situatia, trebuie facute observatii si de pe teritoriul Romaniei la finalul noptii de 23/24 mai 2014. Radiantul este circumpolar, astfel ca observatiile pot fi facute intreaga noapte sau macar in intervalul orar 0-4. De precizat ca in aceasta perioada crepusculul astronomic de dimineata incepe in jurul orei 3.00 - 3.30, iar cel nautic o ora mai tarziu. Luna nu va afecta calitatea cerului fiind iluminata doar 23% si rasarind abia in jurul orei 4.

 

   δ Aquaride Sud (SDA)

Perioada 12 iulie - 23 august
Maximul 30 iulie
ZHR 16
Viteza 41 km/s
Radiantul α=340, δ=-16

Chiar daca nu este un curent foarte cunoscut, δ Aquaride Sud (SDA) face parte din seria de curenti vizibili in perioada de vara, alaturi de α Capricornide (CAP) si bineinteles Perseide. Avand in vedere ca perioada de activitate si maximul aproape coincid pentru SDA si CAP, se recomanda trasarea pe o harta a meteorului pentru identificarea corecta a curentului. De mentionat faptul ca meteorii SDA sunt mai rapizi decat CAP. Meteorii δ Aquaride Sud pot sa apara pe cer si in noapte de maxim a Perseidelor.

Luna Noua are loc pe 27 iulie, in noaptea de 30/31 iulie Luna apunand la ora 22.

Pozitia pe cer a radiantului δ Aquaride Sud in perioada 10 iulie - 20 august

 

   α Capricornide (CAP)

Perioada 3 iulie - 15 august
Maximul 30 iulie
ZHR 5
Viteza 23 km/s
Radiantul α=307, δ=-10

La fel ca si δ Aquaride Sud (SDA), curentul de meteori  α Capricornide (CAP) face parte din seria de curenti vizibili in perioada de vara alaturi de Perseide. Avand in vedere ca perioada de activitate si maximul aproape coincid pentru SDA si CAP, se recomanda trasarea pe o harta a meteorului pentru identificarea corecta a curentului. De mentionat faptul ca meteorii CAP sunt mai lenti decat CAP. Si Capricornidele sunt vizibile pe cer in noapte de maxim a Perseidelor.

Luna Noua are loc pe 27 iulie, in noaptea de 30/31 iulie Luna apunand la ora 22.

Pozitia pe cer a radiantului α Capricornide in perioada 5 iulie - 15 august

 

   Perseide (PER)

Perioada 17 iulie - 24 august
Maximul 18 august
ZHR 100
Viteza 59 km/s
Radiantul α=48, δ=+58

Curentul de meteori Perseide este unul dintre cei mai cunoscuti curenti de meteori. Numarul mare de meteori, perioada calda de vacanta si noptile senine de vara sunt cateva dintre motivele pentru care acest curent de meteori este foarte cunoscut si intens observat.

In 2014 activitatea Perseidelor debuteaza pe 17 iulie si se incheie pe 24 august. In toata aceasta perioada cerul noptii este brazdat de meteori apartinand curentului Perseide. Acesti meteori par sa "radieze" dintr-o zona aflata intre constelatiile Cassiopeia si Perseus. Radiantul Perseidelor se afla pe cer intreaga noapte, avand altitudinea maxima la finalul noptii. Harta de mai jos prezinta pozitia radiantului Perseidelor pe perioada de activitate (17 iulie - 24 august):

Pozitia pe cer a radiantului Perseide in perioada 15 iulie - 25 august

Meteorii Perseide sunt generati de cometa 109P/Swift-Tuttle, meteoroizii intrand in atmosfera cu o viteza destul de mare: 59 km/s.

Maximul curentului de meteori Perseide are loc pe in noaptea de 12/13 august 2014. Ca interval orar pentru maxim este data perioada ora 23 (12 august) - ora 11 (13 august), cu sanse mai mari intre orele 3 si 6 (13 august). Conditiile de observare a Perseidelor in 2014 nu sunt foarte bune, cu toate ca maximul prognozat are loc pe parcursul noptii in Romania. Lumina puternica a Lunii pune in dificultate observatorii de meteori,  aceasta fiind pe cer intreaga noapte, Luna Plina producandu-se pe 10 august. Se recomanda observarea cerului si in noaptea de 11/12 august, dar si in 13/14 august.

Pozitia pe cer a radiantului Perseide in noaptea maximului (12/13 august)

Rata zenitala orara (ZHR) a Perseidelor este de 100. Aceasta inseamna ca un observator experimentat care are parte de un cer bun (fara poluare luminoasa) si cu radiantul la zenit ar putea observa 100 de meteori Perseide intr-o ora. Acestea sunt conditii ideale. Avand in vedere faptul ca Luna aproape Plina va fi pe cer intreaga noaptea, in conditii de cer senin in noaptea maximului se vor putea observa cativa zeci de meteori intr-o ora, adica in medie un meteor 2-3 minute. Fiind vorba despre meteori, surprize pot sa apara oricand. Este posibil ca pe parcursul noptii sa existe perioade de liniste (minute bune fara niciun meteor), dar si perioade activitate puternica (cativa meteori intr-un interval de 1-2 minute). De asemenea, datorita conditiilor din acest an (Luna Plina pe cer), meteorii stralucitori si foarte stralucitori pot sa faca diferenta.

 

   α-Aurigide (AUR)

Perioada 28 august - 5 septembrie
Maximul 1 septembrie
ZHR 6
Viteza 66 km/s
Radiantul α=91, δ=+39

 

   Draconide (DRA)

Perioada 6 octombrie - 10 octombrie
Maximul 8 octombrie
ZHR var.
Viteza 20 km/s
Radiantul α=262, δ=+54

 

   Orionide (ORI)

Perioada 2 octombrie - 7 noiembrie
Maximul 21 octombrie
ZHR 20+
Viteza 66 km/s
Radiantul α=95, δ=+16

 

   Leonide (LEO)

Perioada 6 noiembrie - 30 noiembrie
Maximul 17 noiembrie
ZHR 15+
Viteza 71 km/s
Radiantul α=152, δ=+22

 

   Geminide (GEM)

Perioada 4 decembrie - 17 decembrie
Maximul 14 decembrie
ZHR 120
Viteza 35 km/s
Radiantul α=112, δ=+33

Curentul de meteori Geminide este un curent cu activitate foarte buna, chiar mai spectaculos decat Perseidele, dar din cauza perioadei reci in care are loc maximul si a vremii nefavorabile, curentul este mai putin observat. Totusi Geminidele produc an de an o rata zenitala orara (ZHR) destul de constanta ce ajunge pana la 120. Meteorii Geminide sunt produsi de particulele lasate in urma de un obiect foarte ciudat numit 3200 Phaethon. Despre acest corp se crede ca ar fi un asteroid, dar care se pare ca in trecut a fost o cometa. Cu alte cuvinte, 3200 Phaethon este o cometa stinsa. Resturile de materie lasate in urma de fosta cometa Phaethon produc astazi frumosii meteori Geminide.

In 2014 Geminidele se produc in conditii nu foarte favorabile pentru Romania. Maximul are loc pe parcursul zilei de 14 decembrie, la ora 14.00 TLR. Astfel noaptea maximului este noaptea de 13/14 decembrie 2014. Luna este prezenta pe cer in faza de Ultimul Patrar, chiar de la miezul noptii.

Activitatea Geminidelor incepe pe 4 decembrie si continua pana pe 17 decembrie. In toata aceasta perioada se pot observa meteori apartinand curentului Geminide. Acesti meteori radiaza dintr-o zona aflata in constelatia Gemini, nu departe de steaua Castor.

Harta de mai sus prezinta zona in care se afla radiantul Geminide in noaptea maximului. Meteorii Geminide au o viteza relativ mica la intrarea in atmosfera: 35 km/s.

Observatiile la Geminide pot sa inceapa imediat dupa lasarea serii, radiantul ajungand la altitudinea de 20 in jurul orei 20. Rata zenitala orara (ZHR) in perioada maximului este de 120, asa ca intr-o singura ora se pot observa usor 90-100 de meteori, adica in medie 3 meteori Geminide la fiecare 2 minute, dar asta in conditii de cer perfect senin si fara poluare luminoasa. In cazul observatiilor pe parcursul intregii nopti (orele 20-07), un astronom poate vedea un numar foarte mare de meteori care poate ajunge chiar la 1000 si asta datorita activitatii bune si a noptii lungi de iarna. Avand in vedere ca in 2014, dupa miezul noptii Luna este pe cer, numarul de meteori observati va scadea, insa spectacolul va ramane unul frumos.

 

   Urside (URS)

Perioada 17 decembrie - 26 decembrie
Maximul 22 decembrie
ZHR 10
Viteza 33 km/s
Radiantul α=217, δ=+76

 

   Sfaturi pentru observarea meteorilor

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, departe de luminile localitatilor, pentru a putea admira spectacolul cerului in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si cu lumina nu foarte intensa. Observatiile pot incepe chiar de la lasarea serii si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata. Observatiile la meteori se fac cu ochiul liber, nefiind nevoie de instrumente pe acest tip de observatii. Observatorul trebuie sa cunoasca pozitia radiantului si sa isi aleaga o zona de cer situata la 20-40 grade distanta de radiant pe care sa o observe pentru un interval mai indelungat. La aparitia fiecarui meteor trebuie notate cel putin urmatoarele date: momentul aparitiei, curentul caruia ii apartine meteorul, magnitudinea estimata, alte observatii interesante (lungimea in grade, culoarea, daca a lasat sau nu urma sau dara, modificarile aparute - izbucniri, fragmentari, schimbari de nuante, etc.). De asemenea se pot face si observatii fotografice la meteori. Pentru aceasta trebuie folosite camere cu obiective cat mai luminoase (f/1.8, f/2.0, etc.) si distante focale scurte (20-50 mm) montate pe trepied. De asemenea e nevoie de o telecomanda preferabil pe fir cu care se poate expune pentru intervale mai lungi de timp, de ordinul minutelor. Se fixeaza centrul imaginii la 20-40 de grade de orizont, eventual exact in zona in care se fac si observatiile vizuale si se fac expuneri multiple.

Pentru detalii despre meteori si raportarea observatiilor (raport oficial, grafic de activitate in timp real, etc.) vizitati site-urile: www.imo.net sau www.amsmeteors.org

Alte detalii despre meteori si informatii de ultima ora si in timp real, vizitati pagina AstroInfo pe Facebook.

Astro Timer

Pana la eclipsa de Luna din 16 iulie 2019 mai sunt:

Curenti de meteori

> Camelopardalide

> Perseide


Link-uri

> IMO - Calendar

> American Meteor Society


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:

Arhiva

> Geminide 2013

> Perseide 2012

> Draconide 2011

> Perseide 2010

> Tabara Dark Skies 2010

> Geminide 2009

> Meteori in noiembrie 2009

> Orionide 2009

> Perseide 2009

> Tabara Dark Skies 2009

> Perseide 2008 Sighet

> Perseide 2008

> Perseide 2007