Perseide 2009

Curentul de meteori Perseide este unul din cei mai cunoscuti curenti de meteori care pot fi observati pe parcursul unui an calendaristic. Acest lucru se intampla din mai multe motive: ZHR-ul mare (aprox. 100), perioada de calda de vacanta in emisfera nordica, etc. Astfel in fiecare an in prima jumatate a lunii august se pot observa mai multi meteori ca de obicei, acest lucru fiind observat si de oamenii de rand, nu doar de catre astronomi.

In 2009 activitatea Perseidelor a inceput pe 17 iulie si se va incheia pe 24 august. In toata aceasta perioada se pot observa meteori care sa apartina curentului Perseide. Acesti meteori par sa "radieze" dintr-o zona care se afla intre constelatiile Cassiopeia si Perseus (diagrama apartine science.nasa.gov):

Diagrama de mai sus arata aspectul cerului estic si pozitia radiantului Perseidelor inainte de rasarit, in dimineata zilei de miercuri, 13 august 2009.

De amintit faptul ca meteorii ce apartin Perseidelor au viteza destul de mare intrand in atmosfera cu 59 km/s. Perseidele sunt generate de cometa 109P/Swift-Tuttle.

 Maximul curentului de meteori Perseide in 2009 are loc miercuri, 12 august la ora 20.23, ora de vara a Romaniei. Pentru ca maximul se va produce la lasarea serii acesta nu va putea fi vazut din Romania. Noaptea maximului (12/13 august 2009) va permite insa observarea ramurii descente a maximului. Din nefericire, in 2009, cel mai mare inamic al Perseidelor este Luna. Aceasta se va afla in noaptea maximului (12/13 august 2009) aproape de faza de Ultimul Patrar rasarind in jurul orei 23. Luna va fi prezenta intreaga noapte pe cer dar acest lucru nu va impiedica aparitia multor meteori Perseide. Rata zenitala orara (ZHR) pentru Perseide in 2009 este de 100. Aceasta inseamna ca un observator experimentat care are parte de un cer bun (fara poluare luminoasa, deci si fara Luna) si radiantul la zenit va putea observa 100 de meteori Perseide intr-o ora. Acestea sunt conditii optime. Practic in conditii de cer senin in 2009 se vor putea observa cativa zeci de meteori intr-o ora, adica in medie un meteor la 2-3 minute.

Chiar daca momentul maximului nu se poate observa din Romania iar Luna va "sterge" de pe cer meteorii mai putin stralucitori, astronomii si iubitorii cerului sunt incurajati sa iasa la observatii in noaptea de 12/13 august. Cu siguranta ca prin lumina puternica a Lunii vor razbate suficienti meteori frumosi. Avand in vedere activitatea buna a Perseidelor inca de la sfarsitul lunii iulie se recomanda iesirea la observatii si in noptile adiacente maximului (11/12, 13/14, etc.) dar mai ales in cele de dupa maxim pentru ca Luna scade in intensitate.

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, undeva departe de luminile localitatilor pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe in jurul orelor 23 si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata.

Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii vizitati www.imo.net. 


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:


Link-uri

> Tabara Dark Skies 2009

> Perseide 2008 Sighet