Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Perseide 2012

Perseide este unul dintre cei mai cunoscuti curenti de meteori. Numarul mare de meteori (ZHR=100), perioada calda de vacanta si noptile senine de vara ar fi cateva dintre motivele pentru care acest curent de meteori este foarte cunoscut si intens observat.

In anul 2012 activitatea Perseidelor debuteaza pe 17 iulie si se incheie pe 24 august. In toata aceasta perioada cerul noptilor va fi brazdat de meteori apartinand curentului Perseide. Acesti meteori par sa "radieze" dintr-o zona aflata intre constelatiile Cassiopeia si Perseus. Radiantul Perseidelor se afla pe cer intreaga noapte, avand altitudinea maxima la finalul noptii. Harta de mai jos prezinta pozitia radiantului Perseidelor pe perioada de activitate (17 iulie - 24 august 2012):

Perseidele sunt generate de cometa 109P/Swift-Tuttle, particulele ca formeaza meteorii Perseide intrand in atmosfera cu o viteza destul de mare: 59 km/s.

 Maximul curentului de meteori Perseide are loc pe 12 august 2012 (duminica) intre orele 15.00-17.30 (ora de vara a Romaniei). Conditiile de observare a Perseidelor sunt destul de bune, chiar daca maximul prognozat are loc in timpul zilei (Romania). Astfel exista doua nopti in care activitatea Perseidelor se anunta puternica: 11/12 si 12/13 august. Luna se va afla pe cer in a doua parte a noptii (rasare dupa ora 1), dar fiind trecuta de Ultimul Patrar nu va deranja foarte tare observatiile la meteori. Rata zenitala orara (ZHR) a Perseidelor este de 100. Aceasta inseamna ca un observator experimentat care are parte de un cer bun (fara poluare luminoasa) si cu radiantul la zenit va putea observa 100 de meteori Perseide intr-o ora. Acestea sunt conditii ideale. Practic in conditii de cer senin in noaptea maximului se vor putea observa un numar de 50-60 de meteori intr-o ora, adica in medie un meteor pe minut. Fiind vorba despre meteori, surprize pot aparea oricand. Este posibil ca pe parcursul noptii sa existe perioade de liniste (minute bune fara niciun meteor), dar si perioade activitate puternica (cativa meteori intr-un interval de 1-2 minute).

Diagrama de mai sus arata localizarea radiantului Perseidelor in noaptea maximului (12/13 august 2012).

Conditiile bune de observare a Perseidelor in 2012 sunt o invitatie deschisa pentru astronomii si iubitorii cerului. Acestia sunt incurajati sa iasa la observatii in noaptile de 11/12 si 12/13 august. Avand in vedere activitatea buna a Perseidelor inca de la sfarsitul lunii iulie, se recomanda iesirea la observatii in toate noptile din preajma maximului, avand in vedere ca in noptile de dupa maxim Luna va fi tot mai putin prezenta pe cer.

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, departe de luminile localitatilor, pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe chiar de la lasarea serii si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata.

De precizat faptul ca in perioada maximului Perseidelor (11-14 august) sunt activi si alti curenti de meteori: δ-Aquaride Sud (SDA) - ZHR=16, α-Capricornide (CAP) - ZHR=5 si κ-Cygnide (KCG) - ZHR=3. Astfel, pe langa meteorii Perseide se vor observa cu siguranta si meteori SDA, CAP, KCG sau sporadici (meteori care nu apartin niciunui curent).

Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii (raport oficial, grafic de activitate in timp real, etc.) vizitati site-ul IMO: www.imo.net. 


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:


Link-uri

> Draconide 2011

> Perseide 2010

> Tabara Dark Skies 2010

> Geminide 2009

> Meteori in noiembrie 2009

> Orionide 2009

> Perseide 2009

> Tabara Dark Skies 2009

> Perseide 2008 Sighet

> Perseide 2008

> Perseide 2007