Curenti de meteori in luna noiembrie 2009

Pe parcursul lunii noiembrie 2009 au loc maximele a nu mai putin de 4 curenti de meteori dintre care 2 sunt susceptibili ca ar putea produce rate orare zenitale de pana la 400-500 de meteori sau chiar mai mult. In aceasta pagina gasiti cateva informatii utile despre meteorii lunii noiembrie 2009.

  Tauride - 5 noiembrie / 12 noiembrie

Curentul face parte din complexul Tauride care aduce pe cer in fiecare an in perioada 25 septembrie - 25 noiembrie meteori proveniti din cometa 2P/Encke. Chiar daca ratele zenitale orare la maxim ale acestor curenti nu sunt foarte mari, observatiile sunt bine-venite si merita ca stelele cazatoare ale Tarului sa nu ramana nevazute. Ca specific, meteorii Tauride au viteza foarte mica de deplasare (cca. 28 km/s la intrarea in atmosfera). Tauridele tind sa produca meteori foarte stralucitori de aceea curentul nu merita ignorat.

Tauride Sud are maximul pe 5 noiembrie si poate sa produca cativa meteori intr-o ora (ZHR=5).

Tauride Nord are maximul pe 12 noiembrie si produce aproximativ acelasi numar de meteori intr-o ora ca si ramura sudica a curentului(ZHR=5). Tauridele nordice au, in perioada maximului, radiantul foarte aproapiat de bine-cunoscutul roi de stele M45 (Pleiadele).

Pentru pozitia radiantilor Tauride folositi harta de mai jos:

 

  Leonide (LEO) - 17 noiembrie

Meteorii Leului sunt probabil cele mai cunoscute "stele cazatoare" de-a lungul istoriei. Leonidele au produs de nenumarate ori adevarate furtuni in care martorii au putut sa numere mii si mii de meteori intr-o singura ora. In aceasta perioada curentul Leonide este destul de calm, urmand ca, in deceniul al 4-lea al secolului XXI (2031-2040), activitatea sa devina din nou la nivel de "furtuna de meteori".

Leonidele sunt active in perioada 10-21 noiembrie. In 2009 se asteapta un maxim traditional pe parcursul zilei de 17 noiembrie cu un ZHR care poate sa ajunga pana la 100 de meteori intr-o ora sau mai mult. Exista insa unele predictii care dau maxime secundare ale Leonidelor cu rate zenitale orare de 200, 600 sau chiar 950+. Cele mai optimiste predictii au fost facute de catre astronomul Jeremie Vaubaillon pentru 17 noiembrie: ora 23h44m - ZHR=950+ si ora 23h51m - ZHR=600. Daca aceste maxime vor avea loc, ramane de vazut. Este clar insa ca noaptea de 17/18 noiembrie este noaptea in care Leonidele vor face spectacol in 2009.

Ca specific Leonidele au o viteza foarte mare la intrarea in atmosfera - aprox. 71 km/s. Leonidele sunt generate de cometa 55P/Temple-Tuttle si in timpul maximului radiantul este pozitionat pe bolta cereasca exact in "capul" Leului dupa cum prezinta si harta de mai jos:

 

  α-Monocerotide (AMO) - 21 noiembrie

Ultimul curent meteoric al lunii noiembrie este α-Monocerotide. Curentul nu este foarte important avand de obicei un ZHR maxim de 5 meteori/ora. Totusi α-Monocerotidele pot sa produca uneori surprize in care rata zenitala orara sa urce pana la 400 meteori/ora sau chiar mai mult, cum a fost cazul din 1995, cand AMO a avut un ZHR de 420.

Curentul α-Monocerotide este activ in perioada 15-25 noiembrie, iar maximul are loc pe 21 noiembrie in jurul orei 17h25m.

Nu se stie exact care este corpul ce genereaza meteorii α-Monocerotide, insa unii cercetatori au ajuns la o concluzie cel putin interesanta pentru noi romanii: cometa VanGent-Peltier-Daimaca (1944 I). Victor Daimaca (1892-1969) a fost si este singurul astronom roman care a descoperit comete. In septembrie 1943 a gasit cometa Daimaca - 1943c, iar in decembrie a fost co-descoperitorul cometei 1994 I, cometa care este posibil sa fie legata de activitatea α-Monocerotidelor. Viteza acestori meteori tarzii de toamna este apropiata de cea a Leonidelor: 65 km/s la intrarea in atmosfera terestra.

Radiantul α-Monocerotide se gaseste in apropierea stelei Procyon (α Canis Minoris):

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, undeva departe de luminile localitatilor pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe dupa lasarea completa a intunericului (sfarsitul crepusculului astronomic de seara) si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata.

Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii vizitati www.imo.net. 


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:


Link-uri

> Orionide 2009

> Tabara Dark Skies 2009

> Perseide 2009

> Perseide 2008 Sighet

> Perseide 2008

> Perseide 2007