Orionide 2009

Curentul de meteori Orionide este un curent mai putin cunoscut dar foarte frumos si interesant. Orionidele nu sunt foarte populare datorita numarul de meteori (ZHR=30) si perioadei reci in care se produce (21-22 octombrie).

Orionidele sunt meteorii produsi de particulele lasate in urma de mult mai celebra cometa Halley. Aceasta a fost prima cometa despre care s-a afirmat ca se reintoarce in apropierea Pamantului dupa un anumit interval de timp. Sir Edmond Halley a pus datele existente cap la cap si prezis urmatoarea aparitie a cometei: 1758. Astronomul englez n-a mai trait sa isi vada predictia cu ochii, cometa Halley insa s-a intors la momentul prezis de Halley. Cometa a luat astfel numele astronomului.

In anul 2009 activitatea Orionidelor debuteaza pe 2 octombrie si dureaza pana pe 7 noiembrie. In toata aceasta perioada se pot observa meteori apartinand curentului Orionide. Acesti meteori radiaza dintr-o zona aflata intre constelatiile Orion si Gemini (harta realizata de IMO - click pentru versiunea mai mare):

Diagrama de mai sus prezinta zona in care se afla radiantul Orionide in perioada 5 octombrie - 5 noiembrie. Meteorii Orionide intra in atmosfera cu o viteza foarte mare de 66 km/s, insa nu sunt foarte stralucitori.

Maximul curentului de meteori Orionide in 2009 are loc miercuri, 21 octombrie la ora 12.59 (ora oficiala de vara a Romaniei). Cum maximul se produce aproape de amiaza, momentul optim de observare va fi in dimineata zilei de 21. Observatii pot sa inceapa dupa miezul noptii, odata cu rasaritul radiantului. Rata zenitala orara (ZHR) in perioada maximului este de 30, deci intr-o ora s-ar putea observa lejer 15-20 de meteori, adica o Orionida la 3-4 minute, dar asta in conditii de cer fara poluare luminoasa. In 2009, lumina Lunii nu perturbeaza deloc activitatea Orionidelor asa ca, in caz de vreme buna, conditiile sunt optime.

Chiar daca momentul maximului nu se poate observa din Romania astronomii si iubitorii cerului sunt incurajati sa iasa la observatii in noptile de 20/21 si 21/22 octombrie. Cu siguranta ca orele petrecute sub cerul liber, brazdata din cand in cand de Orionidele rapide, vor fi de neuitat.

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, undeva departe de luminile localitatilor pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe in jurul orelor 23 si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata.

Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii vizitati www.imo.net. 


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:


Link-uri

> Tabara Dark Skies 2009

> Perseide 2009

> Perseide 2008 Sighet

> Perseide 2008

> Perseide 2007