Vrei hosting care e intotdeauna functional? Alege oferta hosterize.net !

Perseide 2010

Curentul de meteori Perseide este unul dintre cei mai cunoscuti curenti de meteori care pot fi observati pe parcursul unui an calendaristic din emisfera nordica. Acest lucru se intampla din cateva motive: numarul mare de meteori (ZHR-ul mare - aprox. 100), perioada de calda de vacanta, noptile senine de vara, etc. Astfel, in fiecare an, in prima jumatate a lunii august se pot observa mai multi meteori ca de obicei, acest lucru fiind observat si de oamenii de rand, nu doar de catre astronomi.

In 2010 activitatea Perseidelor debuteaza pe 17 iulie si se incheie pe 24 august. In toata aceasta perioada cerul noptilor va fi brazdat de meteori aparatinand curentului Perseide. Acesti meteori par sa "radieze" dintr-o zona aflata intre constelatiile Cassiopeia si Perseus. Harta de mai jos prezinta pozitia radiantului Perseidelor pe perioada de activitate (17 iulie - 24 august 2010):

De amintit faptul ca meteorii ce apartin curentului Perseide au viteza mare la intrarea in atmosfera terestra: 59 km/s. Perseidele sunt generate de cometa 109P/Swift-Tuttle.

 Maximul curentului de meteori Perseide are loc in 2010 in noaptea de 12/13 august (joi/vineri) intre orele 2.30-5.00 (ora oficiala de vara a Romaniei). In 2010 conditiile de observare a Perseidelor sunt optime: maximul poate fi vazut in intregime din Romania. Mai mult, Luna este total absenta de pe cer in timpul noptii: Luna Noua are loc pe 10 august. Prognoza pentru rata zenitala orara (ZHR) a Perseidelor in 2010 este de 100. Aceasta inseamna ca un observator experimentat care are parte de un cer bun (fara poluare luminoasa) si cu radiantul la zenit va putea observa 100 de meteori Perseide intr-o ora. Acestea sunt conditii ideale. Practic in conditii de cer senin in noaptea maximului se vor putea observa un numar de 50-60 de meteori intr-o ora, adica in medie un meteor pe minut. Fiind vorba despre meteori, surprizele pot sa apara. Astfel s-ar putea ca pe parcursul noptii sa existe perioade de liniste (minute bune fara niciun meteor), dar si perioade activitate puternica (cativa meteori intr-un interval de 1-2 minute).

Diagrama de mai sus arata localizarea radiantului Perseidelor in noaptea maximului (12/13 august 2010).

Conditiile optime ale Perseidelor 2010 sunt o invitatie deschisa pentru astronomii si iubitorii cerului. Acestia sunt incurajati sa iasa la observatii in noaptea de 12/13 august, dar si in noptile adiacente maximului (11/12 si 13/14). Avand in vedere activitatea buna a Perseidelor inca de la sfarsitul lunii iulie, se recomanda iesirea la observatii in toate noptile din preajma maximului.

Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, undeva departe de luminile localitatilor, pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe in jurul orelor 23 si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata.

De precizat faptul ca in perioada maximului Perseidelor (11-14 august) sunt activi si alti curenti de meteori: δ-Aquaride Sud (SDA) - ZHR=16, α-Capricornide (CAP) - ZHR=5 si κ-Cygnide (KCG) - ZHR=3. Astfel, pe langa meteorii Perseide se vor observa cu siguranta si meteori SDA, CAP, KCG sau sporadici (meteori care nu apartin niciunui curent).

Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii (raport oficial, grafic de activitate in timp real, etc.) vizitati site-ul IMO: www.imo.net. 


Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos:


Link-uri

> Tabara Dark Skies 2010

> Perseide 2009

> Tabara Dark Skies 2009

> Perseide 2008 Sighet