Maximul Geminidelor în 2023

Geminide este un curent de meteori cu activitate foarte bună, chiar mai spectaculos decât Perseidele, însă din cauza perioadei din an în care are loc maximul și a vremii, de multe ori nefavorabile, curentul este mai puțin observat. Totuși, Geminidele produc an de an o rată zenitală orară (ZHR) destul de constantă care ajunge până la 150 de meteori/oră, în condiții teoretice ideale. Geminidele au fost observate abia în 1862, dar este un curent care merită observat de fiecare dată.

În 2023 activitatea Geminidelor debutează pe 4 decembrie și se încheie pe 17 decembrie. În această perioadă cerul nopților va fi brăzdat de meteori aparținând curentului Geminide. Acești meteori par să „radieze” dintr-o zonă aflată în constelația Gemini, nu departe de steaua Castor (α Geminorum). Radiantul Geminidelor se află pe cer întreaga noapte, având altitudinea maximă deasupra orizontului în jurul orei 3.

Poziția radiantului Geminide în perioada maximului. Harta este generată pentru ora 21 (skyandtelescope.org)

Meteorii Geminide sunt produsi de particulele lăsate în urmă de un obiect foarte ciudat numit 3200 Phaethon. Despre acest corp se crede că ar fi un asteroid, dar se pare că în trecut a fost o cometă. Resturile de materie lăsate în urmă de fosta cometa Phaethon produc în prezent frumoșii meteori Geminide. Particulele care formează meteorii Geminide intră în atmosfera Pământului cu o viteză nu foarte mare, de 35 km/s, aprinzându-se din cauza frecării cu aerul. Astfel, Geminidele sunt meteori lenți pe cerul nostru.


Geminidele în 2023

Maximul Geminidelor are loc în 2023 în noaptea de 14/15 decembrie, în jurul orei 22 (ora României). Luna Nouă se produce pe 13 decembrie, astfel că avem parte de condiții ideale din acest punct de vedere.

Pentru maximul din 2023 este prognozat un ZHR de 150 meteori/oră. Această valoare este mai mult teoretică, însemnând că un observator experimentat care are parte de un cer bun (fără poluare luminoasă) și cu radiantul la zenit va putea observa 150 de meteori Geminide într-o oră. Acestea sunt condiții ideale, imposibil de atins. Practic, în condiții de cer senin în perioada maximului, se vor putea observa un număr de 60-70 de meteori într-o oră, adică, în medie, un meteor în fiecare minut. Fiind vorba despre meteori, surprize pot apărea oricând. Este posibil ca pe parcursul nopții să existe perioade de liniște (minute bune fără niciun meteor), dar și perioade activitate puternică (câțiva meteori într-un interval de 1-2 minute). În cazul observațiilor pe parcursul întregii nopți (orele 20-07), un astronom poate vedea un număr foarte mare de meteori, datorită activității bune, a nopții lungi de iarnă și a faptului că radiantul este întreaga noapte deasupra orizontului.

Condițiile foarte bune de observare a Geminidelor în 2023 sunt o invitație deschisă pentru astronomi, dar și pentru public. Se recomandă ieșirea la observații în noaptea maximului, dar și în nopțile dinaintea maximului, având în vedere că acestea vor fi pe parcursului weekendului.

Observatiile la Geminide pot să înceapă imediat după lăsarea serii, radiantul răsărind în jurul orei 18 și ajungând la altitudinea de 20° în jurul orei 20.


Sfaturi pentru observarea meteorilor

Pentru observarea meteorilor se recomandă găsirea unui loc cât mai puțin poluat luminos, departe de luminile localităților, pentru a putea admira spectacolul în condiții cât mai bune. De asemenea, după începerea observațiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina roșie și mai puțin intense. Observațiile pot începe chiar de la lăsarea serii și trebuie continuate până la ivirea zorilor. În fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifică înspre dimineață.

Având în vedere că Geminidele sunt active în luna decembrie, trebuie ținut cont de faptul că temperaturile pot să coboare foarte mult pe parcursul nopții. De aceea, este foarte important ca observatorul să fie echipat corespunzător pentru temperaturi sub limita înghețului.

Observațiile la meteori se fac cu ochiul liber, nefiind nevoie de instrumente pentru acest tip de observații. Observatorul trebuie să cunoască poziția radiantului și să își aleagă o zonă de cer situată la 20°-40° distanța de radiant pe care să o observe pentru un interval mai lung.

La apariția fiecărui meteor se notează următoarele date:

  • momentul apariției
  • curentul căruia îi aparține meteorul
  • magnitudinea estimată
  • alte observații interesante (lungimea în grade, culoarea, dacă a lăsat sau nu urmă sau dâră, modificările apărute – izbucniri, fragmentări, schimbări de nuanțe, etc.).

Meteorii pot fi fotografiați destul de ușor. Pentru aceasta trebuie folosite camere cu obiective cât mai luminoase (f/1.8, f/2.0, etc.) și distanțe focale scurte (20-50 mm) montate pe trepied. De asemenea e nevoie de o telecomandă preferabil pe fir, cu care se poate expune pentru intervale mai lungi de timp, de ordinul minutelor. În lipsa telecomenzii se poate seta camera pe timpul de expunere maxim posibil (în general 30 de secunde) cu declanșare întârziată pentru evitarea mișcării camerei în timpul expunerii. Se fixează centrul imaginii la 20°-40° altitudine față de orizont, eventual exact în zona în care se fac și observațiile vizuale pentru identificarea posibililor meteori și se fac expuneri multiple. Pentru identificarea meteorilor surprinși în imagini, se recomandă ca data și ora camerei să fie corecte.

De precizat faptul că în perioada maximului Geminidelor (13-14 decembrie) sunt activi și alți curenți de meteori: Puppid-Velide (PUP) – ZHR=10, Monocerotide (MON) – ZHR=3, σ-Hydride (HYD) – ZHR=7 și Coma Berenicide (COM) – ZHR=3. Pe lângă meteorii Geminide se vor observa, cu siguranță, și meteori ai curenților amintiți sau meteori sporadici (meteori care nu aparțin niciunui curent).


Resurse utile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*