Prima eclipsă de Soare a anului 2024 se produce în ziua de luni, 8 aprilie, fiind o eclipsă totală de Soare vizibilă din America de Nord. Eclipsa are loc la două săptămâni după eclipsa de Lună prin penumbră din 25 martie 2024, eclipsă observabilă din vestul Europei și al Africii, Atlantic, America de Nord, America de Sud și Pacific.
Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 va fi totală în zone din Mexic, SUA și Canada, respectiv parțială în Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului, fenomenul nefiind observabil din România sau din Europa. Umbra Lunii va traversa zone foarte populate și ușor accesibile, așa că această eclipsă totală va fi una dintre cele mai observate eclipse totale de Soare. Și cu această ocazie vânătorul român de eclipse Cătălin Beldea va încerca să observe eclipsa totală de Soare din SUA, alături de alți români iubitori ai cerului. Detalii despre această expediție găsiți pe pagina AstroShow by Cătălin Beldea de pe Facebook, pe site-ul lui Cătălin (www.astrofoto.ro), dar și pe AstroInfo aici și pe pagina de Facebook.
Eclipsa de Soare live
Linkuri cu transmisiuni live ale eclipsei de Soare:
- Timeanddate.com (începând cu ora 19:00, ora României)
- NASA (începând cu ora 20:00, ora României)
- Exploratorium
Seria Saros
Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 face parte din seria Saros 139, fiind cea de-a 30-a eclipsă din cele 71 ale seriei. Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 17 mai 1501, undeva în zona arctică, iar ultima se va produce pe 3 iulie 2763, dincolo de Cercul Polar de Sud. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 139 este:
7P 12H 43T 9P
Diagrama prezintă în ordine cronologică numărul și tipul eclipselor din serie: P – parțiale, A – inelare, H – hibrid sau inelar-totale, T – totale.
Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 este cea de-a 11-a eclipsă totală din cele 43 ale seriei Saros 139. De precizat faptul că tot în cadrul seriei Saros 139, pe 16 iulie 2186 (peste 9 perioade Saros), se va produce cea mai lungă eclipsă totală de Soare dintr-o perioadă de 6000 de ani (anii 3000 î.Hr. – 3000 d.Hr.), aceasta având durata maximă a totalității de 7 minute și 29 de secunde, foarte aproape de durata maximă teoretică posibilă a unei eclipse totale de Soare de 7 minute și 32 de secunde.
Ultima eclipsă din Saros 139 a fost și cea mai apropiată eclipsă totală de Soare de România, banda de totalitate trecând peste Turcia, eclipsa producându-se pe 29 martie 2006. Au fost organizate atunci mai multe expediții românești pentru observarea acestei eclipse, fenomenul fiind observat în cele mai bune condiții.
Eclipsa pe Glob
Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 este cea de-a doua eclipsă a anului, fiind vizibilă din Oceanul Pacific, America de Nord, America Centrală, Groenlanda și Oceanul Atlantic.
Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 este o eclipsă totală de Soare, cu durata maximă a totalității destul de mare, de 4 minute și 28 de secunde. Eclipsa debutează la ora 15:42 UT, în centrul Oceanului Pacific, cu primul contact al penumbrei Lunii cu suprafața Pământului, începând, astfel, eclipsa parțială. Apoi, la ora 16:40 UT, începe și eclipsa totală, tot undeva în centrul Oceanului Pacific, la răsăritul Soarelui. Umbra Lunii începe cursa spre nord-est, pe deasupra apelor Pacificului. La ora 18:05 UT, umbra Lunii întâlnește prima zonă de uscat – Islas Marias (Mexic), iar după câteva minute, la 18:10 UT, începe eclipsa totală de Soare pe coasta oceanului Pacific în Mexic, în apropiere de Mazatlan. Aici eclipsa totală durează 4 minute și 27 de secunde, Soarele se află la 69° altitudine deasupra orizontului, lățimea benzii de umbră este de 199 de km, iar viteza umbrei de 0.70 km/s. După doar câteva minute, la 18:17 UT se produce maximul eclipsei, durata ajungând la 4 minute și 28 de secunde, iar Soarele urcând la 70° altitudine. La 18:30 UT umbra Lunii trece în statul Texas (SUA), durata totalității fiind de 4m27s. Apoi umbra Lunii trece peste statele Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana și Ohio. La ora 19:13 UT, umbra ajunge deasupra Lacului Erie, trecând astfel și peste zone din Canada. Traseul eclipsei totate se continuă peste statele americane Pennsylvania, New York, Vermont, Maine, dar și peste provinciile canadiene Ontario, Quebec, New Brunswick și New Foundland. Aici, pe insula St. Pierre and Miquelon, înainte de a trece din nou în ocean, umbra Lunii produce o eclipsă totală de Soare cu durata de 2 minute și 53 de secunde, Soarele a coborât deja la altitudinea de 23°, banda de umbră are lățimea de 161 km, iar viteza umbrei a crescut la 2.1 km/s. Umbra se deplasează apoi pe deasupra Oceanului Atlantic, până la ora 19:54 UT, când eclipsa totală se termină, chiar la apusul Soarelui. Eclipsa parțială mai continuă până la ora 20:52 UT, când are loc ultimul contact al penumbrei Lunii cu suprafața terestră. Fazele parțiale ajung să fie observabile, chiar la apusul Soarelui, din Islanda, Irlanda, Anglia și chiar nord-estul Portugaliei.
Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi centrală și predicții locale ale eclipsei folosiți una dintre hărțile de mai jos:
Resurse utile
- 8 April 2024 Total Solar Eclipse (timeanddate.com)
- Total Solar Eclipse of 2024 April 8 (Xavier Jubier)
- Eclipses During 2024 by Fred Espenak
Credits
Informațiile din această pagină sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decât cu precizarea sursei și a autorului. Altfel se încalcă legea privind proprietatea intelectuală. Date despre eclipsă fost preluate de la Fred Espenak (http://www.eclipsewise.com), Xavier Jubier