Prima eclipsă din anul 2023 se produce în ziua de joi, 20 aprilie, fiind o eclipsă hibridă (inelar-totală) de Soare, vizibilă din zona Oceanului Indian și Oceania. Singurele zone de uscat de unde se poate vedea eclipsa totală sunt Australia, Timorul de Est și Indonezia.
Eclipsa nu se va putea observa din România, fazele parțiale fiind vizibile din sud-estul Asiei, Oceania, Australia și Noua Zeelandă. Și de această dată vânătorul român de eclipse Cătălin Beldea va încerca să observe eclipsa totală de Soare din Timorul de Est. Detalii despre această expediție găsiți pe pagina AstroShow by Cătălin Beldea de pe Facebook, pe site-ul lui Cătălin (www.astrofoto.ro), dar și pe AstroInfo aici și pe pagina de Facebook.
Eclipsa de Soare live
Seria Saros
Eclipsa de Soare din 20 aprilie 2023 face parte din seria Saros 129, fiind cea de-a 52-a eclipsă din cele 80 ale seriei. Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 3 octombrie 1103, undeva în zona arctică, iar ultima se va produce pe 21 februarie 2528, dincolo de Cercul Polar de Sud. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 129 este:
20P 29A 3H 9T 19P
Diagrama prezintă în ordine cronologică numărul și tipul eclipselor din serie: P – parțiale, A – inelare, H – hibrid sau inelar-totale, T – totale.
Eclipsa de Soare din 20 aprilie 2023 este ultima eclipsă hibridă din cele 3 ale seriei Saros 129.
Eclipsa pe Glob
Eclipsa de Soare din 20 aprilie 2023 este prima din cele patru eclipse ale anului 2023, fiind vizibilă doar din Oceanul Indian, Australia, Timorul de Est și Indonezia. Eclipsa parțială se poate observa din zonele acoperite de penumbra Lunii: Oceanul Indian, Oceania, Australia, Noua Zeelandă și Oceanul Pacific. Este cea de-a treia eclipsă hibridă de Soare din secolul al XXI-lea, cu durata maximă a eclipsei totale de 1 minut și 16 secunde.
Eclipsa de Soare din 20 aprilie 2023 este o eclipsă hibridă de Soare sau o eclipsă inelar-totală. Acest tip de eclipse de Soare au loc destul de rar, de doar câteva ori pe secol, când distanța Pământ-Luna e chiar la limită, astfel că eclipsa centrală este și inelară și totală. În secolul trecut au fost 6 eclipse hibride de Soare, în secolul nostru sunt 7, iar în secolul viitor vor fi doar 4.
Cum e posibil ca o eclipsă centrală să fie și inelară și totală? Eclipsele au loc pe suprafața curbată a Pământului, astfel că e importantă distanța de la Lună la punctele de pe suprafața Pământului unde are loc eclipsa. Dacă distanța dintre centrul Pământului și centrul Lunii nu variază semnificativ pe parcursul celor câteva ore necesare umbrei Lunii să treacă peste Pământ, distanța de la punctele de pe suprafața terestră la Lună variază cu câteva mii de kilometri de la răsărit/apus la meridian, datorită curburii planetei. Eclipsele hibrid pot să se producă în următoarele configurații: inelară – totală – inelară, inelară – totală sau totală – inelară.
Ultima eclipsa hibridă de Soare s-a produs pe 3 noiembrie 2013, începând ca eclipsă inelară la răsărit (0m04s), s-a transformat apoi în eclipsă totală (1m40s) și a rămas așa până la apus. Eclipsa hibridă de Soare din 20 aprilie 2023 începe ca eclipsă inelară cu durata maximă de 0m06s. Apoi, pe măsură ce distanța de la Lună la suprafața Pământului pe care se plimbă umbra Lunii scade, eclipsa se transformă în eclipsă totală, durata maximă a totalității ajungând la 1 minut și 16 secunde. La finalul traseului umbrei Lunii, distanța dintre Lună și suprafața Pământului crește din nou, eclipsa redevenind inelară (0m11s).
Eclipsa centrală de Soare din 20 aprilie 2023 debutează la ora 02:37 UT, când pata produsă de prelungirea conului de umbră a Lunii ajunge pentru prima dată pe Pământ, undeva în sudul Oceanului Indian, producând o eclipsă inelară perlată de Soare cu durata de doar 6 secunde, banda de inelaritate având numai 6 km lățime. După doar 2 minute eclipsa se transformă în eclipsă totală. Umbra Lunii ajunge la ora 03:28 UT în zona Golfului Exmouth din Australia, producând o eclipsă totală de 1 minut și 1 secundă. Apoi eclipsa își continuă traseul și aproape de Timorul de Est, la ora 04:16 UT, fenomenul ajunge la maxim: 1 minut și 16 secunde, Soarele la 67° altitudine, iar lățimea benzii de umbră este de 49 de km. Apoi umbra Lunii trece peste Papua de Vest (Indonezia), unde totalitatea durează 1 minut și 10 secunde. Eclipsa continuă pe ocean, în ultimele 2 minute aceasta redevenind inelară perlată, cu durata de 11 secunde. Eclipsa se termină la apus, undeva în vestul Pacificului, la ora 05:56 UT.
Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi centrală și predicții locale ale eclipsei folosiți una dintre hărțile de mai jos:
Resurse utile
- 20 April 2023 Total Solar Eclipse (timeanddate.com)
- Total Solar Eclipse of 2023 April 20 (Xavier Jubier)
- Eclipses During 2023 by Fred Espenak
Transmisii live ale eclipsei
Eclipsa poate fi urmărită și live on-line:
- Timeanddate.com (începând cu ora 4:30, ora României)
- The Gravity Discovery Centre & Observatory near Perth, Australia (începând cu ora 5:00, ora României)
- NASA TV (începând cu ora 5:30, ora României)
Credits
Informațiile din această pagină sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decât cu precizarea sursei și a autorului. Altfel se încalcă legea privind proprietatea intelectuală. Date despre eclipsă fost preluate de la Fred Espenak (http://www.eclipsewise.com), Xavier Jubier (http://xjubier.free.fr/en/site_pages/SolarEclipsesGoogleMaps.html) și de pe site-ul timeanddate.com.