Maximul Perseidelor în 2020

Meteorii Perseide sunt, probabil, cei mai cunoscuți meteori observați în decursul anului. Motivele ar fi mai multe: numărul mare de meteori (ZHR=100), perioada caldă de vacanță și nopțile senine de vară.

În 2020 activitatea Perseidelor debutează pe 17 iulie și se încheie pe 24 august. În toată această perioadă cerul nopților va fi brăzdat de meteori aparținând curentului Perseide. Acești meteori par să „radieze” dintr-o zonă aflată între constelațiile Cassiopeia și Perseus. Radiantul Perseidelor se află pe cer întreaga noapte, având altitudinea maximă deasupra orizontului la finalul nopții.

Poziția radiantului Perseide în perioada maximului. Harta este generată pentru ora 23 (skyandtelescope.org)

Meteorii Perseide sunt produși de resturile lăsate în urmă pe orbită de cometa periodică 109P/Swift-Tuttle. Particulele care formează meteorii Perseide intră în atmosfera Pământului cu o viteza de 59 km/s, aprinzându-se din cauza frecării cu aerul. Astfel, meteorii Perseide sunt destul de rapizi pe cerul nostru.

Perseidele în 2020

Maximul curentului de meteori Perseide are loc pe 12 august 2020, în timpul zilei în România. Nopțile în care activitatea Perseidelor ar trebui să fie maximă sunt 11/12 și 12/13 august. Din nefericire, Luna se va afla pe cer în a doua parte a nopții, răsărind după miezul nopții. Chiar dacă va fi în faza de Ultimul Pătrar, aceasta va produce suficientă lumină pentru a face mai dificilă observarea meteorilor mai puțin strălucitori. ZHR-ul (rata zenitală orară) Perseidelor este de 100-110. Aceasta valoare este mai mult teoretică, însemnând că un observator experimentat care are parte de un cer bun (fără poluare luminoasă) și cu radiantul la zenit va putea observa 100-110 de meteori Perseide într-o oră. Acestea sunt condiții ideale, imposibil de atins. Practic, în condiții de cer senin în perioada maximului, se vor putea observa un număr de 40-50 de meteori într-o oră, adică, în medie, un meteor la 1-2 minute. Fiind vorba despre meteori, surprize pot apărea oricând. Este posibil ca pe parcursul nopții să existe perioade de liniște (minute bune fără niciun meteor), dar și perioade activitate puternică (câțiva meteori într-un interval de 1-2 minute).

Condițiile relativ bune de observare a Perseidelor în 2020 sunt o invitație deschisă pentru astronomi, dar și pentru public. Având în vedere activitatea bună a Perseidelor încă de la sfârșitul lunii iulie, se recomandă ieșirea la observații în toate nopțile din preajma maximului, având în vedere că, în nopțile de după maxim, Luna va fi tot mai puțin prezentă pe cer. Puteți găsi orele exacte la care răsare Luna pe site-ul Timeanddate.com.

Sfaturi pentru observarea meteorilor

Pentru observarea meteorilor se recomanda găsirea unui loc cât mai puțin poluat luminos, departe de luminile localităților, pentru a putea admira spectacolul în condiții cât mai bune. De asemenea, după începerea observațiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina roșie și mai puțin intense. Observațiile pot începe chiar de la lăsarea serii și trebuie continuate până la ivirea zorilor. În fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifică înspre dimineață.

Observațiile la meteori se fac cu ochiul liber, nefiind nevoie de instrumente pentru acest tip de observații. Observatorul trebuie să cunoască poziția radiantului și să își aleagă o zonă de cer situată la 20°-40° distanța de radiant pe care să o observe pentru un interval mai lung.

La apariția fiecărui meteor se notează următoarele date:

  • momentul apariției
  • curentul căruia îi aparține meteorul
  • magnitudinea estimată
  • alte observații interesante (lungimea în grade, culoarea, dacă a lăsat sau nu urmă sau dâră, modificările apărute – izbucniri, fragmentări, schimbări de nuanțe, etc.).

Meteorii pot fi fotografiați destul de ușor. Pentru aceasta trebuie folosite camere cu obiective cât mai luminoase (f/1.8, f/2.0, etc.) și distanțe focale scurte (20-50 mm) montate pe trepied. De asemenea e nevoie de o telecomandă preferabil pe fir, cu care se poate expune pentru intervale mai lungi de timp, de ordinul minutelor. În lipsa telecomenzii se poate seta camera pe timpul de expunere maxim posibil (în general 30 de secunde) cu declanșare întârziată pentru evitarea mișcării camerei în timpul expunerii. Se fixează centrul imaginii la 20°-40° altitudine față de orizont, eventual exact în zona în care se fac și observațiile vizuale pentru identificarea posibililor meteori și se fac expuneri multiple. Pentru identificarea meteorilor surprinși în imagini, se recomandă ca data și ora camerei să fie corecte.

De precizat faptul că în perioada maximului Perseidelor (11-14 august) sunt activi și alți curenți de meteori: δ-Aquaride Sud (SDA) – ZHR=16, α-Capricornide (CAP) – ZHR=5 și κ-Cygnide (KCG) – ZHR=3. Pe lângă meteorii Perseide se vor observa cu siguranță și meteori SDA, CAP, KCG sau meteori sporadici (meteori care nu aparțin niciunui curent).

Pentru alte detalii (raport oficial, grafic de activitate in timp real, etc.) sau raportarea observațiilor, vizitati site-ul IMO: www.imo.net.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Ploaie de stele spectaculoasă în această perioadă. Cum puteți observa Perseidele | VestBest | Stiri si evenimente din Banat

Comentariile sunt închise.