Eclipsa totală de Soare din 4 decembrie 2021

Ultima eclipsă din 2021 se produce în ziua de sâmbătă, 4 decembrie, fiind o eclipsă totală de Soare, vizibilă din zona Antarcticii. Singura zonă de uscat de unde se poate vedea eclipsa este continentul înghețat Antarctica. Eclipsa totală de Soare din 4 decembrie 2021, foarte probabil, nu va putea fi urmărită live online, singurii observatori ai totalității vor vedea eclipsa din avion.

Eclipsa nu se va putea observa din România, fazele parțiale fiind vizibile din Antarctica, din sudul oceanelor Atlantic, Indian și Pacific și din zonele extreme sudice ale Americii de Sud, Africii și Australiei.

Totuși, vânătorul român de eclipse Cătălin Beldea va încerca să observe eclipsa totală dintr-un avion care va zbura undeva deasupra Oceanului Atlantic de sud. Detalii despre această expediție găsiți pe pagina lui Cătălin de pe Facebook, dar și pe site-ul lui www.astrofoto.ro.

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 4 decembrie 2021 face parte din seria Saros 152, fiind cea de-a 13-a eclipsă din cele 70 ale seriei. Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 26 iulie 1805 undeva în zona polară sudică, iar ultima se va produce pe 20 august 3049, dincolo de Cercul Polar de Nord. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 152 este:

9P 30T 3H 22A 6P

Diagrama prezintă în ordine cronologică numărul și tipul eclipselor din serie: P – parțiale, A – inelare, H – hibrid sau inelar-totale, T – totale.

Eclipsa de Soare din 4 decembrie 2021 este cea de-a 4-a eclipsă totală a seriei Saros 152.

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 4 decembrie 2021 este ultima și cea de-a patra eclipsă a anului 2021, fiind o eclipsă totală de Soare vizibilă din Antarctica și zonele învecinate. Eclipsa parțială se poate observa din zonele acoperite de penumbra Lunii: sudul oceanelor Atlantic, Indian și Pacific și zonele extreme sudice ale Americii de Sud, Africii și Australiei. Eclipsa este cea mai scurtă eclipsă totală de Soare din cel de-al treilea deceniu al secolului al XXI-lea, având durata maximă a totalității de doar 1 minut și 54 de secunde.

Penumbra și pata de umbră a Lunii și deplasarea acestora pe suprafața Pământului în timpul eclipsei de Soare din 4 decembrie 2021

Eclipsa de Soare din 4 decembrie 2021 se produce la nodul descendent al orbitei lunare, în constelația Ophiucus. Evenimentul debutează la ora 05:29 UT, când penumbra Lunii ajunge pentru prima dată pe Pământ, undeva în sudul Oceanului Atlantic. După o oră și jumătate, la 07:00 UT, umbra Lunii atinge suprafața Pământului tot în Oceanul Atlantic, la 500 km sud-est de Insulele Falkland, începând astfel eclipsa totală. Umbra Lunii își continuă drumul spre continentul Antarctica, trecând rapid prin apropierea unor insule izolate. Maximul eclipsei se produce în Marea Weddel, la ora 07:33 UT, unde eclipsa totală durează 1 minut și 54 de secunde, Soarele ajunge la 17° altitudine deasupra orizontului, iar lățimea benzii de umbră are 419 km. Umbra Lunii trece apoi în viteză peste Antarctica, ajungând pe țărmul Mării Amundsen la ora 08:01 UT. Durata eclipsei a scăzut la 1 minut și 38 de secunde, iar Soarele a coborât la 7° altitudine. După doar 3 minute, la ora 08:04 UT, umbra Lunii părăsește Pământul la apusul Soarelui, eclipsa totală terminându-se. Eclipsa parțială continuă până la ora 09:37 UT, când și penumbra Lunii are ultimul contact cu suprafața terestră, undeva în sudul Tasmaniei.

Pata de umbră a Lunii străbate, în 4 decembrie 2021, un traseu de 6.000 de km, într-un interval de o oră, acoperind 0.50% din suprafața Pământului.

Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi totală și predicții locale ale eclipsei folosiți una dintre hărțile de mai jos:

Resurse utile

Credits

Informațiile din această pagină sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decât cu precizarea sursei și a autorului. Altfel se încalcă legea privind proprietatea intelectuală. Date despre eclipsă fost preluate de la Fred Espenak (http://www.eclipsewise.com), Xavier Jubier (http://xjubier.free.fr/en/site_pages/SolarEclipsesGoogleMaps.html) și de pe site-ul timeanddate.com.