Eclipsa inelară de Soare din 21 iunie 2020

Prima eclipsă de Soare a anului 2020 se produce chiar la solstițiul de vară, pe 21 iunie, fiind o eclipsă inelară de Soare vizibilă din Africa Centrală și sudul Asiei. Fazele parțiale ale eclipsei sunt vizibile din Africa, estul Europei și Asia.

Eclipsă inelară de Soare din 15 ianuarie 2010 fotografiată imediat după răsărit din Qingdao, China (Sky at Night Magazine)

Eclipsa va fi vizibilă și din România, în dimineața zilei de duminică, 21 iunie 2020, fazele parțiale ale eclipsei având magnitudinea maximă cuprinsă între 0.02 (2%) și 0.17 (17%), în jurul orei 8:40.

Eclipsa de Soare live

Seria Saros

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 face parte din seria Saros 137, fiind cea de-a 36-a eclipsă din cele 70 ale seriei. Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 25 mai 1389 undeva în zona polară nordică, iar ultima se va produce pe 28 iunie 2633 dincolo de Cercul Polar de Sud. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 137 este:

8P 10T 6H 4A 3H 32A 7P

Diagrama prezintă în ordine cronologică numărul și tipul eclipselor din serie: P – parțiale, A – inelare, H – hibrid sau inelar-totale, T – totale.

Eclipsa din 21 iunie 2020 este cea de-a cincea eclipsă inelară din cele 32 de la finalul seriei Saros 137.

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 este prima eclipsă de Soare a anului, fiind o eclipsă inelară scurtă vizibilă din zona centrală a Africii și sudul Asiei. Eclipsa parțială se poate observa din zonele acoperite de penumbra Lunii: estul Europei, Africa și Asia.

Penumbra și pata de umbră produsă de prelungirea conului de umbră a Lunii și deplasarea acestora pe suprafața Pământului în timpul eclipsei de Soare din 21 iunie 2020

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 se produce la nodul ascendent al orbitei lunare, la granița constelațiilor Taurus și Gemini, la doar câteva ore după solstițiul de vară, care are loc tot pe 21 iunie 2020, la ora 0:43 (ora României).

Eclipsa începe la ora 3:47 UT, când penumbra Lunii ajunge pentru prima dată pe Pământ, în Kenya. Eclipsa centrală începe la ora 4:48 UT, când prelungirea umbrei Lunii atinge suprafața Pământului în Congo, la răsăritul Soarelui. Eclipsa inelară durează aici 1 minut și 22 de secunde. Umbra Lunii trece apoi rapid peste Sudanul de Sud, Etiopia și Eritrea, traversează Marea Roșie și apoi trece peste Yemen, sud-estul Arabiei Saudite și Oman. La ora 5:50 UT umbra Lunii ajunge în Pakistan, unde Soarele e deja la 62° altitudine, iar durata eclipsei inelare a scăzut la 45 de secunde. Maximul eclipsei se produce în nordul Indiei la ora 6:40:05 UT. În acest punct eclipsa inelară durează doar 38 de secunde, observatorii având parte de un inel foarte subțire: magnitudinea eclipsei va fi de 0.997, iar obscurația de 0.988. Lățimea benzii de umbră ajunge la doar 21 de km, în timp ce Soarele e la altitudinea maximă de 83°.

Umbra produsă de prelungirea conului de umbră a Lunii părăsește India, trecând peste sudul Chinei, durata eclipsei inelare crescând până la 56 de secunde pe coastă, în zona orașului Xiamen. Apoi eclipsa inelară este vizibilă din Taiwan, umbra Lunii părăsind uscatul, iar la ora 8:32 UT și suprafața Pământului, eclipsa inelară terminându-se la apusul Soarelui. Penumbra Lunii părăsește suprafața terestră la ora 9:34 UT, eclipsa luând sfârșit.

Pata de umbră produsă de prelungirea conului de umbră a Lunii străbate un traseu de 14.600 km în 3 ore și 43 de minute, acoperind 0.13% din suprafața Pământului.

Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi inelară și predicții locale ale eclipsei folosiți una dintre hărțile de mai jos:

Transmisii live ale eclipsei

Eclipsa poate fi urmărită și live on-line. Pe măsură ce linkurile de livestream vor fi făcute publice, le vom publica în această secțiune a paginii.

Eclipsa în România

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 este prima eclipsă de Soare vizibilă din România după mai bine de 5 ani, ultima eclipsă vizibilă fiind eclipsa de Soare din 20 martie 2015. Perioada actuală este săracă în eclipse de Soare interesante, și această eclipsă din 21 iunie 2020 fiind una cu magnitudine mică pe teritoriul țării.

Eclipsa începe în sud-estul țării la ora 8:03, penumbra Lunii deplasându-se de la sud-est spre nord-vest. La ora 8:30 eclipsa este în desfășurare în întreaga țară. Fenomenul are loc pe cerul estic, la altitudinea de aprox. 30°-40°. Maximul eclipsei se produce în jurul orei 8:40, momentul exact depinzând de locația observatorului. Magnitudinea eclipsei la maxim va fi cuprinsă între 0.02 (2%) în vestul țării și 0.15 (15%) în sud-estul extrem (Dobrogea). În București maximul eclipsei se produce la ora 8:39. Soarele se va afla la altitudinea de 30°, magnitudinea eclipsei fiind de 0.11 (11%), iar obscurația (suprafața eclipsată a Soarelui) de 0.045 (4.55%). După maxim, eclipsa continuă, Luna eliberând încet zona eclipsată a discului solar. Ultimul contact al eclipsei are loc în vestul tarii la ora 8:56, iar în sud-est la ora 9:18.

Clipul video prezintă simularea desfășurării eclipsei de Soare din 21 iunie 2020, așa cum va putea fi observată din Cluj-Napoca. Clipul a fost generat în coordonate alt-azimutale, aspectul Soarelui eclipsat fiind exact așa cum se va vedea în timpul eclipsei din 21 iunie 2020. Eclipsa se desfășoară aproximativ la fel în întreaga țară (diferențele sunt neglijabile la scara clipului video).

Momentele și parametrii locali ai eclipsei pot fi aflați de pe harta pusă la dispoziție de site-ul timeanddate.com, pentru orice locație din România. Datele locale ale eclipsei pentru municipiile României pot fi găsite aici…

Sfaturi pentru observarea eclipsei

Pentru că este vorba despre observarea Soarelui, trebuie precizate câteva aspecte foarte, foarte importante. Astfel, observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care permit trecerea doar a unei mici cantități de lumină. De asemenea aceste filtre nu permit trecerea unor raze dăunătoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui și a eclipselor de Soare, dacă foliile nu sunt zgâriate sau rupte. Aceștia se pot testa la becuri cu filament, prin ochelarii sau prin filtrele ok ar trebui să se vadă doar filamentul becurilor și atât. Pentru achiziționarea de ochelari de eclipsă, filtre solare sau telescoape solare, vizitați site-ul Astromagazin.ro.

Atenție !!! Nu încercați să observaţi eclipsa cu ochiul liber. Dacă priviţi Soarele cu ochii neprotejaţi chiar şi pentru câteva secunde, puteţi să suferiţi leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii !

Având în vedere magnitudinea mică a acestei eclipse parţiale de Soare, se recomandă folosirea unui instrument astronomic, cu filtru solar în FAŢA obiectivului. În cazul în care vor exista pete pe discul solar în timpul eclipsei, se poate urmări evoluţia poziţiei Lunii faţă de aceste pete. Pentru fotografierea eclipsei se utilizează timpi scurţi de expunere şi de asemenea FILTRU în faţa obiectivului aparatului de fotografiat.

Pentru observarea în condiții optime a eclipsei de Soare, în cazul în care nu aveți un filtru adecvat sau nu dețineți un instrument astronomic, contactați un club de astronomie sau astronomi amatori din zonă. Cu siguranță aceștia vor organiza observații publice pentru observarea eclipsei de Soare. Detalii despre evenimentele organizate în țară și în străinătate, dar și alte informații în timp real găsiți pe pagina de Facebook AstroInfo.

Credits

Informațiile din această pagină sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decât cu precizarea sursei și a autorului. Altfel se încalcă legea privind proprietatea intelectuală. Date despre eclipsă fost preluate de la Fred Espenak (http://www.eclipsewise.com), Xavier Jubier (http://xjubier.free.fr/en/site_pages/SolarEclipsesGoogleMaps.html) și de pe site-ul timeanddate.com.