Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie 2020

În seara zilei de 5 iunie 2020 are loc o eclipsă de Lună prin penumbră, observabilă, teoretic, și de pe teritoriul României. Fiind o eclipsă prin penumbră, Luna nu va intra în umbra Pământului ci doar în penumbră, în momentul fazei maxime magnitudinea eclipsei prin penumbră fiind de 0.5683 sau 56.83%.

Eclipsa de Lună prin penumbră din 16 septembrie 2016 (Maximilian Teodorescu)

Eclipsa de Lună din 5 iunie 2020 nu se va putea observa vizual sau se va putea observa foarte greu, datorită magnitudinii destul de mici din momentul fazei maxime.

Desfășurarea eclipsei

Eclipsa de Lună din 5 iunie 2020 se desfășoară după cum urmează:

Momentul eclipseiOra României
Intrarea Lunii în penumbră20h45m51s
Maximul eclipsei22h25m05s
Ieșirea Lunii din penumbră00h04m09s
Diagrama eclipsei de Lună din 5 iunie 2020

Seria Saros

Eclipsa de Lună din 5 iunie 2020 face parte din seria Saros 111, fiind cea de-a 67-a eclipsă din cele 71 eclipse ale seriei. Seria Saros 111 de eclipse de Lună a început pe 10 ianuarie 830 cu o eclipsă la sudul penumbrei terestre și se va încheia pe 19 iulie 2092 cu o eclipsă la nordul penumbrei. Ultima eclipsă parțială de Lună a seriei s-a produs pe 23 aprilie 1948, iar ultima totală pe 4 august 1533. Toate eclipsele de Lună din seria Saros 111 se produc la nodul descendent al orbitei Lunii.

Diagrama de producere a eclipselor din seria Saros 111 este: 9N 20P 11T 23P 8N

Luna pe cer în noaptea eclipsei

În noaptea de 5/6 iunie 2020 Luna se va afla pe teritoriul constelației Ophiucus. Luna răsare în seara zilei de 5 iunie e în jurul orei 21:00, trece la meridian la 1:31 (6 iunie) și apune la 5:52. În timpul eclipsei pe bolta vor fi vizibile constelațiile de primăvară și vară. În timpul eclipsei nu vor fi vizibile planetele, Jupiter și Saturn răsărind în jurul miezului nopții. Puteți afla momentele exacte al răsăritului, trecerii la meridian și apusului Lunii pentru orice locație cu ajutorul site-ului www.timeanddate.com.

Sfaturi pentru observarea eclipsei

Eclipsa de Lună din 5 iunie 2020 va fi destul de greu de observat vizual, în momentul fazei maxime doar jumătate din discul Lunii fiind eclipsat de penumbra Pământului. E posibil ca observatorii experimentați care vor avea avea condiții bune de observare să vadă o anumită întunecare a zonei sudice a discului lunar în preajma momentului fazei maxime. Fotografic, însă, penumbra terestră ar trebui să fie surprinsă în imagini.

Eclipsa poate fi fotografiată prin diversele metode cunoscute. Cu ajutorul telefoanelor mobile se aliniază obiectivul camerei foto cu ocularul, se reglează distanta până când Luna apare în imagine. Se focalizează pe discul Lunii și se expune. Prin aparate foto este bine să folosim obiective cu distanțe focale cât mai mari sau să punem aparatele în focarul unei lunete sau al unui telescop.

Luna se va afla pe teritoriul constelației Ophiucus, astfel că va avea altitudine mică deasupra orizontului pe parcursul nopții. Pentru observarea eclipsei se recomandă utilizarea unui instrument optic cu câmp vizual mare (binoclu sau telescop), cu ajutorul căruia să fie vizibil întreg discul Lunii.

Observarea eclipsei pe Glob

Eclipsa de Lună din 5 iunie 2020 se va observa din Europa, Africa, Asia și Australia. Mai multe detalii găsiți pe site-ul EclipseWise.com și pe site-ul TimeAndDate.com.

Credits

Informațiile din această pagină sunt proprietatea autorului. Acestea nu pot fi reproduse sau transmise decât cu precizarea sursei și a autorului. Altfel se încalcă legea privind proprietatea intelectuală. Date despre eclipsă fost preluate de la Fred Espenak (http://www.eclipsewise.com) și de pe site-ul timeanddate.com.