Ziua Astronomiei 2010

Pe 24 aprilie 2010 a avut loc Ziua Astronomiei - Astronomy Day, eveniment sarbatorit si in municipiul Sighetu-Marmatiei. In aceasta zi speciala pentru astronomie, astronomii amatori si nu numai ies in locuri publice pentru a prezenta oamenilor frumusetile cerului. De fapt deviza pe care Astronomical League a stabilit-o pentru Astronomy Day, manifestare inventata de ei, este "bringing astronomy to people" - "aducand astronomia oamenilor".

    In Sighetu-Marmatiei, Astroclubul SARM Sighet a organizat Ziua Astronomiei 2010 pentru toti cei interesati si dornici sa observe frumusetile cerului prin telescop. Incepand cu ora 17, astronomii au instalat pe malul Izei, in parcul Gradina Morii, doua telescoape performante: un telescop solar, adus special pentru aceasta ocazie si un telescop mare pentru observarea cerului. Pana in jurul orei 20, sighetenii au putut sa observe in premiera, in timp real, exploziile care au loc la suprafata discului solar. Apoi telescopul mare a fost indreptat catre cer iar vizitatorii au putut sa vada discurile planetelor Venus si Marte, relieful lunar cu cratere, munti, dealuri si vai si lunile si inelele indepartatei planete Saturn. Dupa lasarea serii, in spatele telescopului s-a creat o coada constanta de cateva zeci de persoane care asteptau sa vada observe cerul asa cum doar astronomii o fac.

    Pana la finalul serii, in jurul orei 23, pe parcursul celor 6 ore de observatii peste 700 de vizitatori au trecut pe la telescoapele astronomilor. In organizarea manifestarii s-au implicat 15 astronomi, membrii ai Astroclubului SARM Sighet, condus de prof. Sorin Hotea. De asemenea pentru mediatizarea evenimentului, astroclubul a colaborat cu 5 institutii de presa: eMaramures, Glasul Maramuresului, Sighet-Online, Sighet FM si TV Sighet. Vizitatorii au primit raspunsuri la intrebarile lor vizavi de astronomie si cate un pliant cu informatii astronomice.

    Ca si o concluzie, Ziua Astronomiei 2010 a fost un succes la Sighetu-Marmatiei.

    Mai jos sunt cateva fotografii realizate pe parcursul desfasurarii Zilei Astronomiei 2010 la Sighetu-Marmatiei:

Cea mai tanara observatoare a Soarelui la Ziua Astronomiei 2010

   

Sigheteni cautand planeta Venus pe cerul vestic inca luminat al amurgului

 

Observarea Lunii pe cerul luminat al inceputului serii

 

Sighetenii stau la coada la telescop sub lumina Luceafarului

 

Grupul de organizatori ai Zilei Astronomiei 2010, membrii ai Astroclubului SARM Sighet (de la stanga la dreapta): Raluca Szabo, Cristi Mois, prof. Sorin Hotea, prof. Claudia Hotea, prof. Simona Nodis, Paul Iuga, Emilia Chindris, Cristina Botizan, Alin Iosif, Andreea Condrat, Tudor Dolca, Alexandra Vancea si Mihaela Manaila.

Nu apar in poza: Carina Lais, Cristi Oltean si Andreea Gulacsi.


Ziua Astronomiei in trecut

> Ziua Astronomiei 2010

> Nopti galileene

> 100 de ore de astronomie

> Ziua Astronomiei 2008 - impresii

> Ziua Astronomiei 2008

> Ziua Astronomiei 2007

 

Linkuri

> SpaceWeather - Astronomy Day 2010

> Sighet-Online - Ziua Astronomiei la Sighet (24.04.2010)

> infomm - Ziua Internationala a Astronomieii, marcata la Sighetu Marmatiei

> eMaramures - Sighetenii pot urmari prin telescop "spectacolul" Universului

> Sighet Online - Ziua Astronomiei la Sighetu-Marmatiei

> Astronomy Day Events - April 2010 - Astroleague

 

Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos: