Ziua Astronomiei 2008 in Romania

In 2008 Astronomy Day - Ziua Astronomiei a avut loc sambata, 10 mai. In aceasta zi speciala pentru astronomie astronomii amatori si nu numai ies in locuri publice pentru a prezenta oamenilor frumusetile cerului. De fapt deviza pe care Astronomical League a stabilit-o pentru Astronomy Day, manifestare inventata de ei, este "bringing astronomy to people" - "aducand astronomia oamenilor".

Si in acest an astronomii romani s-au pregatit din timp pentru a fi parte din aceasta manifestare astronomica internationala. Insa inamicul cel mai mare al astronomilor, vremea, nu prea a permis ca activitatile organizate sa se desfasoare conform programului. In cele ce urmeaza sunt prezentate principalele locatii din tara unde au fost organizate si au avut loc manifestari ocazionate de Ziua Astronomiei.

In orasul de pe malul Tisei manifestarile ocazionate de Ziua Astronomiei au debutat in jurul orei 17.00 cand membrii Astroclubului SARM Sighet au instalat in parcul central din fata cinematografului Mara un telescop Dobson de 150 mm si o luneta de 50 mm dotata cu filtru Baader pentru observatii solare. Vremea nu a fost foarte favorabila astfel ca norii au acoperit cerul aproape in totalitate. In jurul orei 19.00 manifestarile s-au incheiat. S-au impartit vizitatorilor pliante si s-au purtat discutii pe teme astronomice. Dupa ora 20.30 cerul s-a inseninat si astronomii sigheteni in frunte cu prof. Sorin Hotea au iesit din nou in parc. S-au facut observatii prin instrumente la Luna, Marte si Saturn. De asemenea s-au observat cateva constelatii, cele mai stralucitoare stele si s-au identificat, folosind harta din pliant, punctele cardinale. La ora 22.00 astronomii au parasit parcul central al municipiului Sighet dupa cateva momente frumoase sub cerul senin. Date fiind conditiile numarul de vizitatori a fost unul mic (aprox. 50 de persoane). Sa speram ca la urmatoarele actiuni publice organizate de Astroclubul SARM Sighet vremea va fi mai mult de partea astronomilor. Fotografii de la Ziua Astronomiei 2008 Sighet aici...

 


Ziua Astronomiei in trecut

> Ziua Astronomiei 2008

> Ziua Astronomiei 2007

 

Linkuri

> eMaramure.ro - Sighet – singura localitate din Maramures in care anual se sarbatoreste Ziua Astronomiei

> Astronomy Day Events - May 2008 - Astroleague

 

Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos: