Ziua Astronomiei 2010

Ziua Astronomiei este principala activitate a astronomilor la nivel mondial prin care oricine poate sa observe in mod gratuit, din locuri publice, frumusetile cerului instelat. De fapt deviza pe care Astronomical League a stabilit-o pentru Astronomy Day, manifestare inventata de ei, este "bringing astronomy to people" - "aducand astronomia oamenilor". Acesta este si scopul manifestarii care are loc in fiecare an intr-o zi de sambata primavara si toamna. Ziua Astronomiei este stabilita in fiecare an in asa fel incat Luna sa fie cat mai aproape de primul Patrar. Se pot face observatii publice la Soare, Luna si eventualele planete vizibile pe cerul de seara. Locurile de desfasurare a manifestarilor Zilei Astronomiei sunt foarte variate si in general sunt locatii publice fara implicatii astronomice: parcuri, piete, centre comerciale, etc.

In 2010 Ziua Astronomiei are loc primavara pe 24 aprilie si toamna pe 16 octombrie.

    Istoria Zilei Astronomiei incepe in 1973 cand Doug Berger, presedintele Asociatiei Astronomice din Carolina de Nord, SUA, a decis ca, in loc sa convinga oamenii sa strabata distante mari pana la observatoarele astronomice, mai bine sa duca telescoape in locatii publice unde oamenii sa poate ajunge mai usor sa priveasca cerul si astrii.

    Cu ocazia Zilei Astronomiei din 24 aprilie 2010, Astroclubul SARM Sighet organizeaza in municipiul de pe malul Tisei un eveniment pentru public. Manifestarile vor avea loc in parcul Gradina Morii (spre Stadionul Municipal) incepand cu ora 17. Programul zilei debuteaza cu observatii solare prin instrumente dotate cu filtre speciale. Pana la lasarea serii se vor purta discutii pe teme astronomice si in limita posibilitatilor, se vor da raspunsuri intrebarilor publicului. Odata cu apropierea apusului se va trece la observarea Lunii si a luceafarului de seara - planeta Venus pe cerul inca luminat de Soare. Faza Lunii va fi trecuta de Primul Patrar, satelitul nostru natural aflandu-se la lasarea serii la sud-est. Planeta Venus va fi vizibila la vest inainte de apusul Soarelui datorita stralucirii foarte mari. Dupa apusul Soarelui observatiile se vor concentra asupra Luceafarului, pentru ca acesta se va indrepta incet spre orizont. Odata cu aparitia intunericului pe bolta vor aparea inca doua planete: Marte (la sud-vest in constelatia Cancer) si Saturn (la sud-est in constelatia Virgo, la 15 est de Luna). In cazul in care conditiile o vor permite, vizitatorii vor putea sa observe si unele constelatii aratate, bineinteles, de catre organizatori. Seara de observatii se va incheia in jurul orei 22.00.

    Astroclubul SARM Sighet lanseaza tuturor celor interesati invitatia de a participa la aceasta manifestare. Sunteti asteptati cu drag !

    Manifestari ocazionate de Ziua Astronomiei vor fi organizate si in alte orase din Romania. Pentru detalii vizitati portalul astronomiei romanesti: www.astroclubul.org.


Ziua Astronomiei in trecut

> Nopti galileene

> 100 de ore de astronomie

> Ziua Astronomiei 2008 - impresii

> Ziua Astronomiei 2008

> Ziua Astronomiei 2007

 

Linkuri

> Astronomy Day Events - April 2010 - Astroleague

 

Newsletter AstroInfo

Din 17 octombrie 2003 la fiecare eveniment important abonatii sunt anuntati din timp de toate detaliile necesare observarii optime a fenomenului/evenimentului.

Pentru a va abona va rugam completati campul de mai jos: