Telescopul 150mm

Telescopul meu este un newtonian de 150 mm F:5 pe montura dobson. Prezentarea o sa o fac prin parcurgerea pas cu pas a constructiei acestui instrument. Mai intai piesele optice:

- oglinda principala: 150 mm, focala 750 mm (deci F:D=5), grosime 14 mm;

- oglinda secundara;

- oculare: Plossl de 15 resp. de 10 mm de 1.25";

- barlow: 2x;

- finder: 8x30 cu ocular Plossl;

Am primit oglinzile si ocularele in 11 aprilie. M-am apucat de lucru luni, 14 aprilie aceasta fiind prima zi.

Nota: pozele in versiune mare si calitate bune se pot vedea dand click pe pozele din document. Pentru a reveni dati click pe butonul BACK de pe bara browserului.

Ziua 1 - am facut cautatorul. Am recurs la un cautator cu prisma pentru a fi mai usor de privit in el. Am prins obiectivul, prisma si ocularul si l-am ansamblat. La prietenul meu Ivanciuc Natanael am inceput sa lucram la bariletul principalei. L-am confectionat din placaj de 14 mm din mai mult straturi lipite si cu o rezistenta mare. Bariletul l-am facut din 2 discuri de placaj de 190 resp. 154 mm diametru. Dupa aceea am fixat centrele discurilor iar pe discul mai mic (cel de 154 mm) am desenat trei raze cu unghiurile dintre ele de 120. Apoi am desenat 2 cercuri concentrice cu discul de raze de 52 resp. 65 mm. Am marcat intersectiile cercurilor cu cele trei raze. Aceste sase puncte urmeaza sa fie folosite astfel: cele trei de pe cercul cu raza de 52 mm vor fi punctele de sprijin pentru oglinda iar in cele de pe cercul cu raza de 65 mm se vor da gauri de 5.5 sau 6 mm in fiecare. Inainte sa dau gaurile am desenat decupajele ce urmau sa fie facute pentru a asigura o racire cat mai rapida a oglinzii. Dupa ce am decupate piesele am dat o gaura de 6 mm in centrul discurilor, le-am strans temporar cu un surub si am dat in punctele fixate pe cercul de 65 mm gauri de 6 mm prin ambele piese. Am dat si gaurile centrale de 40 de mm tot pentru aerisire. Am luat apoi doua mingi de cauciuc de 30 mm diametrul. Se gasesc de cumparat oriunde, se joaca cu ele copii si sar tare de tot. Le-am taiat in 2 si am obtinut 4 jumatati. Apoi am dat in 3 din ele gauri de 6 mm. Am bagat suruburi de 6 mm in piesa de sus ce sustine oglinda si le-am strans cu piulite. Am pus apoi jumatatile de mingi cu partea plana in jos iar apoi piesa de jos. Asta am prins-o de suruburi cu piulite tip fluturasi. Am vazut ca mingile sunt cam de proasta calitate si au inceput sa se rupa asa ca intre piulitele ce strang piesa de sus si mingi am pus saibe si am rezolvat problema. Am mai pus saibe si intre piesa de jos si fluturasi. Apoi pe punctele marcate pe cercul de 52 mm am prins cu niste suruburi de lemn trei garnituri de cauciuc groase de 5 mm ce se folosesc la robineti. 

Barilet principala - click pentru poza mare

Barilet principala

Dupa asta am lasat bariletul principalei si m-am apucat sa prind focuserul de tub. Tubul avea 1 m lungime si 200 mm diametru (interior 192 mm). Focuserul l-am cumparat de la un magazin pt. instalatii sanitare. Piesa se numeste: ventil rezervor pt. bazin WC. E de fapt un tub pe care e dat filet la exterior cu o piulita pe ele si cu inca o piulita ce strange o garnitura la un capat. Totul este din plastic. Acesta se fixeaza de tub cam asa: trebuie prinsa de tub piulita aia mobila de fapt. Dar asta pe o suprafata plana. Eu am facut asa: am luat o bucata de tabla de 1 mm si cam 10 mm le-am indoit in fiecare parte astfel incat mijlocul bucatii de tabla si stea lipit de tub. Dupa ce am facut asta am dat gaura prin tabla, apoi am prins piulita si bucata de tabla cu 2 suruburi de tub deodata. Odata fixata piulita am insurubat tubul cu filet si gata focuserul. In interior tubul cu filet are 33 mm un pic mai mult de 1.25" dar folosind si ganitura de cauciuc si strang piulita de la capat focuserul tine foarte bine ocularele mele de 1.25"

Focuser - click pentru poza mare

Telescop - vedere laterala (focuserul in poza mare - click)

Dupa focuser am trecut la bariletul secundarei. Asta l-am simplificat putin. Stiu ca se poate face din 2 piese pentru a regla si secundara la fel ca principala dar mai stiu ca secundara odata colimata cum trebuie ramane asa. Deci am facut bariletul dintr-o singura piesa de lemn. Piesa ce sustine oglinda e o bucata de lemn cu sectiunea dreptunghiulara ce se inscrie in interiorul oglinzii. Am taiat-o dupa aia la 45. Apoi am facut suportul care prinde piesa de tub. Aici am luat o bucata de tabla de 2 mm lata de vreo 20 mm si lunga de 190 mm. Pe marginile acestei bucati am prins cu nituri tabla mai subtire de 1 mm care am indoit-o dupa tub in directii opuse. In bucata de lemn am facut sus o taietura la mijloc (dar exact la mijloc si paralela cu marginile) si am prins piesa de lemn de bucatile de tabla. Apoi am dat 2 gauri de 3 mm in urechile de tabla cu care se va prinde bariletul de tub. 

Ziua 2 -am terminat de bariletul secundarei si am lipit oglinda. Am desenat centrul sectiunii la 45 si am facut un cerc cu raza de 35 mm (70% din semiaxa mica). Pe cercul asta am desenat 3 puncte la 120. Am marcat centrul secundarei. Apoi am pus intre punctele marcate pe lemn (la mijloc) 3 cuie de 2 mm inspre centrul sectiunii, pe punctele marcate am pus cate o picatura de silicon de 3-4 mm diametru si am pus oglinda pe picaturile de silicon astfel incat centrul oglinzii si cu centrul sectiunii sa formeze un segment parale laturile exterioare ale paralelipipedului initial de lemn (deci centrele nu trebuie sa se suprapuna ci centrul oglinzii sa fie in continuarea centrului bucatii de lemn).

Barilet secundara - click pentru poza mare

Barilet secundara

Ziua 3 - au trecut 24 de ore de cand am lipit secundara si am verificat lipitura care a iesit bine. M-am apucat sa prind principala in barilet. Am facut trei bucati de tabla de 1 mm grosime, latimea aproape cat piciorul bariletului si lungimea cat grosimea bariletului+grosimea garniturilor+grosimea oglinzii+5 mm adica in total 38 mm. Am indoit cei 5 mm de peste oglinda la 45. Apoi am lipit pe zona unde e oglinda fert si dupa ce s-a uscat am prins cu suruburi de lemn bucatile de tabla de barilet. Am dat mai intai gauri in tabla si oglinda am pus-o pe barilet. La inceput in faceam probleme ca va cadea oglinda daca nu e lipita dar sta foarte bine. E important sa nu fie stransa acolo. La mine chiar s-ar putea misca putin dar nu joaca. Dupa asta am fixat bariletul secundarei in tub. Am lasat de la capat 8 cm. Apoi prietenul meu a bagat bariletul in tub si la miscat pana am gasit pozitia optima. Trebuie sa vezi exact capatul tubului centrat in oglinda si centrul oglinzii sa fie pe axa focuserului. Am dat gaurile in tub si am prins cu suruburi bariletul de tub. 

Apoi a urmat un moment mult asteptat: prima imagine prin telescop. Am fixat bariletul secundarei in tub. Am pus tubul pe o masa si l-am indrepta spre un obiect mai indepartat. Am facut trei pene de lemn si am calculat provizoriu pozitia principalei. Am pus-o in tub, am pus penele ca sa nu cada bariletul si am incercat sa vad daca se formeaza imagine. N-am reusit din prima dar dupa mai multe incercari am dat de imagine. Am colimat provizoriu principala si am marcat in tub pozitia bariletului. Apoi am facut mai multe incercari pe obiecte indepartate (o livada pe un deal la 4-5 km) pana am gasit exact pozitia principalei. Am incercat cu toate ocularele si cu barlow-ul. Cand s-a facut seara cerul s-a inseninat si am vazut Luna - am avut noroc ca era luna plina si am prins-o aproape de orizont. Apoi am luat tubul in brate si asa miscandu-se am dat de Saturn si Jupiter.

Livada pe deal la 50x - click pentru poza mare

Livada la 5 km distanta - 50x (camera digitala)

Ziua 4 - dupa ce in ziua precedenta am aflat pozitia exacta a principalei in tub am taiat tubul la lungimea telescopului. De la pozitia bariletului am lasat 4 cm pana la capatul tubului. Aveam acum tubul la lungimea telescopului. Am masurat in partea de jos 25 de cm si sus 15 cm. Apoi am facut 2 bucati de lemn de sectiune 2x4 cm si lungime cat tubul, adica 80 cm. Le-am fixat pe tub exact paralele cu axa tubului si diametral opuse am dat 4 gauri in fiecare si prin ele in tub. Gaurile le-am dat la 3 cm de viitoarele capete ale tubului. Dupa ce am terminat de dat gaurile, am pus lemnele langa tub ca sa ma asigur ca sunt fixate bine si apoi le-am luat jos si am taiat tubul. Bucata de jos lunga de 25 cm iar cea de sus de 15 cm. Apoi am dat gaurile pentru prinderea de tub a principalei.

Ziua 5 - am taiat 2 felii din tubul ce a ramas de 2 cm lungime pentru cercurile de altitudine. 

Ziua 6 -am facut discurile de lemn pentru cercurile de altitudine si le-am pus in acestea. Am cautat centrul de greutate al telescopului. Am atasat finderul, barlowul si ocularul. Apoi am pus telescopul sa stea in echilibru pe marginea unei mese. M-am asigurat ca e in echilibru si am marcat centrul de greutate. Am fixat cu 2 suruburi cercurile de altitudine de lemnele de pe marginea telescopului. Apoi m-am apucat de facut cutia pentru montura. Baza am facut-o dintr-o bucata de lemn patrata cu latura de 30 cm si grosimea de 25 mm. Partile laterale din 2 dreptunghiuri de scandura lungi de 38 cm si late de 26 cm. Grosimea scandurii este de 20 mm. Partea din spate are dimensiunile de 30x30 cm. Am calculat dimensiunile astfel incat telescopul sa intre bine in lada si sa nu cada de acolo inauntru. De asemenea e important ca telescopul sa ajunga la zenit si chiar peste 5-10. Telescopul meu avea latimea in dreptul lemnelor ce sustin tubul de 242 mm. In concluzie lada are in interior 25x25 cm. Apoi am decupat in partea de sus furca in "V" cu unghiul de 110. Astfel cercurile vor "intra" in unghi formand un unghi de 70 intre punctele de contact. Aici am lipit mai tarziu bucati de teflon. Am ansamblat lada cu ajutorul prietenului meu imbinand bucatile. 

Lada monturii in care sta si se misca telescopul - click pentru poza mare

Lada monturii

    Am marcat centrul bazei lazii si am dat o gaura de 6 mm. Apoi am facut partea de jos a monturii tot un patrat cu latura de 30 cm, grosimea de 25 mm. Am marcat centrul, am desenat un cerc cu raza de 15 cm si am dat o gaura in centru de 6 mm. Apoi pe cercul desenat pe partea de jos am marcat trei puncte la 120. Mai inspre centru cu 20 mm am prins cu suruburi de lemn trei picioare patrate de 40x40 mm si groase de 20 mm. Dupa asta am dat o gaura si in cercul de ebony star cu diametrul de 30 cm in centru si l-am lipit pe fundul cutiei astfel incat gaurile sa se suprapuna. Apoi pe partea de jos a monturii, cea cu cele trei picioare, deasupra am lipit exact deasupra picioarelor trei bucati de teflon. Am asprit un pic partea care se lipseste cu hartie abraziva pentru a se lipi bine.

Baza monturii, bucatile de teflon si ebony star pe fundul lazii - click pentru poza mare

Elementele ce fac miscarea azimutala

Apoi am lipit discurile de lemn in cercurile de tub dupa ce am prins definitiv discurile de lemn de bucatile de lemn ce unesc tuburile. Apoi pe cercurile de altitudinea am lipit fasii de ebony star astfel incat oricum s-ar misca telescopul pe altitudine miscarea sa se faca intre ebony star si teflonul lipit in furca.

Ziua 7 - pauza (duminica). Seara am reansamblat telescopul am vazut: Jupiter, M44, M57, M81, M82, M13, M51 si NGC5195.

Ziua 8 - Am finalizat montura. Am pus doua sipci pe marginea furcii ca sa nu cada telescopul cand este indreptat spre orizont. Apoi am facut in spate un suport pentru oculare cu trei locuri.

Suportul pentru 3 oculare - click pentru poza mare

Suportul pentru 3 oculare.

Apoi am dat cu lac toate partile de lemn, am vopsit tubul cu negru mat in interior si lemne intre tuburi pe interior de asemenea. Am avut si dezamagire vopsind tubul cu alb pe exterior pentru aspect pentru ca a iesit foarte rau. Bineinteles ca tubul a fost asprit cu hartie abraziva inainte de vopsire.

Ziua 9 - am gasit solutia pentru aspectul exterior. Am cumparat autocolant ce se lipseste foarte bine pe PVC. Am mai luat si niste fasii negre ce le-am lipit la capetele tuburilor. Am mai lipit benzi negre si deasupra pe cercurile de altitudine. Dupa ce am terminat am ansamblat telescopul: am prins tuburile cu lemnele pe margine, am pus bariletele cu oglinzile, am pus baza si am prins-o cu un surub de 6 mm si am pus si finderul cu o bucata de tabla de 1 mm si in interior o bucata de cauciuc ca sa tina. L-am prins de un surub pus invers ce tine tubul de lemn.

Cu asta am terminat telescopul. In zilele urmatoare am facut capace din carton, 4 la numar pentru capetele tuburilor sa protejeze de praf. 

Obsevatiile pe care le am cu acest telescop sunt trecute pe pagina observatii

Mai jos sunt cateva poze cu telescopul (click pentru poza mare si calitate buna 1024x768, 24b, aprox. 110-120 kb).

Eu si telescopul in fata casei - click pentru poza mare Telescopul privit de deasupra - click pentru poza mare Telescopul privit din fata - click pentru poza mare

Eu si telescopul in fata casei

Telescopul privit de deasupra

[Telescopul privit din fata

Instrumentele mele