Binoclul 30mm

Dupa ce in 1994 in luna iulie virusul astronomiei m-a contaminat si pe mine am vrut sa am si eu un instrument cu care sa pot sa ma apropii mai mult de astre, de cer, de ceea ce imi placea atat de mult. Totusi copil fiind nu prea stiam prea multe de instrumentele astronomice. Cu cat impartaseam mai multor cunostinte despre pasiunea mea aflam tot felul de informatii care ma ajutau dar ma si derutau. Primul instrument ce l-am folosit a fost un binoclu al unui prieten care avea cunostinte vagi de astronomie. Ma uitam impreuna cu el la Luna, la planete si la primele mele obiecte deep-sky: M45 si M31. Asta se intampla la sfarsitul anului 1995. Prima data cand am facut observatii singur cu acest binoclu (e vorba de un binoclu 10x50) a fost cu ocazia eclipsei totale de Luna din 4 aprilie 1996. Tot in acest timp am achizitionat de la o cunostinta mai in varsta niste lunete mici. Aveam una cu un obiectiv de binoclu dar cu ocular divergent. Cu asta am "descoperit" cometa Hyakutake in 30 martie 1996. N-am avut nici harta, nici nimic ci doar stiam ca este o cometa pe cer, atat. Dupa eclipsa de Luna am mai observat cu acel binoclu cometa Hyakutake. Mai aveam o luneta de vreo 40 mm care marea de vreo 20x dar cu ea nu se vedea bine nici macar Luna.

Pe parcursul anului 1996 am facut rost de la un prieten de binoclul meu 8x30. Am inceput sa invat sa il folosesc. Tot in acest timp am facut cu un prieten un trepiep pt. luneta de 40 mm. Dupa ce am ratat din cauza vremii eclipsa totala de Luna din septembrie 1996 am vazut "din greseala" eclipsa partiala de Soare din 12 octombrie acelasi an. Atunci luneta era pusa pe trepied si ca filtru foloseam film de radiografie voalat. In 1997 am adaptat trepiedul pt. binoclu si asa am observat eclipsa partiala de Luna din martie 1997 si cometa Hale-Bopp. Am inceput sa observ si planetele. Am vazut satelitii lui Jupiter, ma uitam la Saturn, Marte si Jupiter. In septembrie 1997 am "organizat" prima seara de observatii cu publicul la eclipsa totala de Luna. Cu prieteni si vecini am fost vreo 15-20. Atunci principalul instrument era binoclul fixat pe stativ. Mai am folosit si luneta de 40 mm pt. observarea eclipsei. Am inceput sa urmaresc unele obiecte deep-sky cu binoclul. Printre acestea erau M45, M31, M42 si M13. Mai observam cu placere roiul dubul din Perseu si roiul deschis Hyade.

In 1998 am adaptat niste film voalat de radiografie pt. binoclu si am inceput sa observ din cand in cand petele solare. Intre timp urmaream cu binoclul planetele, Luna cat si obiectele deep-sky ce le stiam atunci.

In 1999 asteptam cu nerabdare eclipsa de Soare. Aici binoclul a avut cea mai importanta contributie pt. mine ca astronom amator. La eclipsa am fost in Bucuresti, in parcul Cismigiu si am carat cu mine binoclul cu tot cu stativ. A fost ceva extraordinar la eclipsa ca am avut acest instrument cu mine. Am putut sa vad o gramada de detalii.

In 2000 am descoperit softul astronomic. Am inceput sa caut alte obiecte deep-sky. Am vazut M44 in Cancer. Am urmarit cu mai mare interes planeta Jupiter si satelitii galileeni. Am inceput sa fac observatii mai serioase pe deep-sky folosind programul Cartes du Ciel. Pe perioada anilor 2000-2001 am vazut mai multe roiuri deschise si globulare. Am observat planeta Uranus pentru mai multe luni de zile. Am observat de cateva ori chiar si planeta Neptun. Am urmarit cateva saptamani asteroidul 4 Vesta.

In 2002 am continuat sa observ deep-sky-urile cunoscute, plantele, Luna si Soarele. Dupa ce in octombrie 2002 am cumparat o luneta de 50 mm am crezut ca nu voi mai avea nevoie de binoclu. Totusi intr-o seara am incercat sa gasesc planeta Uranus cu luneta si mi s-a parut mult mai simplu cu binoclul.

Dupa ce in aprilie 2003 am facut telescopul de 150 mm binoclul il folosesc pt. cautarea unor deep-sky-uri mai stralucitoare, pt. contemplarea cerului si pt. observarea unor evenimente importante atunci cand e nevoie de mai multe instrumente. In general e vorba de eclipse.

Chiar daca am instrumente mai mari binoclul nu si-a pierdut si nu isi va pierde niciodata utilitatea. De aceea recomand oricarui astronom amator incepator sa porneasca la drum cu un binoclu si va ajunge departe. Eu intentionez sa achizitionez cat de curand un binoclu mai mare (7x50) si intr-un viitor mai indepartat un binoclu profesionist.

Instrumentele mele