Luneta 50mm

Primul instrument al meu a fost un binoclu 8x30. Imi doream o luneta de fabrica. Aveam ceva lunete facute dar rezultatele erau foarte slabe din cauza calitatii opticii. Am tot incercat sa caut lunete de vanzare dar nici cum n-am gasit. In vara anului 2002 un var de-al meu a plecat pentru cateva luni in SUA. Dupa ce a plecat i-am scris un e-mail sa se uite daca poate sa imi gaseasca vreo luneta pe acolo la un pret acceptabil. Dupa tot felul de cautari mi-a gasit o luneta de 60 mm cu GO TO dar in cele din urma a fost prea voluminoasa si a renuntat la idee. Apoi am gasit la un magazin luneta de mai jos.

Poarta sigla "Discovery Channel" si este o luneta de 50 mm. Are 3 oculare Huygens de 20, 12.5 si 6 mm, un barlow de 3x, trepied din lemn, cautator de vreo 24 mm, oglinda diagonala. Cand am primit-o am fost foarte entuziasmat.

Abia am asteptat prima noapte senina sa privesc cerul cu ea. Era primul meu instrument cu adevarat astronomic. Ce era mai important pt. mine era ca puteam sa ajung la puteri mari cu aceasta luneta (se zicea ca pana la 312x dar era de nefolosit la puterea asta.....). Asa ca 8x ce ii aveam la binoclu au fost depasiti. Ce sa vad prima data cu luneta? Bineinteles ca Luna, Saturn si Jupiter. Am ramas incantat cand pentru prima data am vazut inelele lui Saturn. Am vazut si multimea de cratere pe Luna cat si benzile de pe Jupiter. Am mai vazut cateva deep-sky-uri: M45, M44, M42, roiul dublu din Perseu, M31. Am incercat mult M33 si M81-M82 dar fara rezultat. La inceputul anului 2003 am folosit cu succes luneta pt. observarea a doua comete. A fost cam greu sa le gasesc datorita luminozitatii mici si campului vizual mic dar a meritat.

Mi-am dat seama ca ocularele sunt de proasta calitate asa ca am scos un ocular de la binoclu care imi dadea un camp vizual mai mare.

Am realizat repede ca nu puteam face mare lucru cu luneta si cam ce puteam sa vad in plus fata de binoclu am vazut in cateva luni. Dupa ce am facut telescopul de 150 mm luneta este un instrument pt. observarea Soarelui unde il folosesc frecvent. In 2003 am folosit luneta pt. tranzitul lui Mercur si eclipsa partiala de Soare. In 2004 tranzitul lui Venus va fi observat cu acest instrument.

In afara de observatiile solare luneta este un instrument auxiliar. L-am mai folosit la opozitia lui Marte cand am reusit sa vad calota polara si il mai folosesc atunci cand au loc fenomene de gen eclipse de Luna, ca instrument auxiliar.

Dupa ce in aprilie 2003 am facut telescopul de 150 mm binoclul il folosesc pt. cautarea unor deep-sky-uri mai stralucitoare, pt. contemplarea cerului si pt. observarea unor evenimente importante atunci cand e nevoie de mai multe instrumente. In general e vorba de eclipse.

Luneta m-a ajutat sa maresc sfera observatiilor ajungand sa cunosc mai bine sistemul solar in mod special. Insa in domeniul deep-sky nu prea era utilizabila. Totusi consider ca pt. un incepator cu multe cunostinte si care a folosit mai mult timp un binoclu din mana, adica stie cum se vede cerul printr-un instrument, e bun un astfel de instrument intermediar.





Instrumentele mele