Impresii dupa eclipsa de Soare - 31 mai 2003

Data de 31 mai 2003 am asteptat-o de mult, mai precis de la eclipsa totala de Soare din 11 august 1999 pe care am vazut-o din Bucuresti. De pe-atunci am planuit sa vad aceasta eclipsa de undeva de la munte. Cu toate ca pe atunci mi se parea ce trebuie sa treaca o vesnicie ca sa vina urmatoarea eclipsa timpul a trecut si luna mai 2003 a debutat. Aceasta luna celebra cu tranzitul lui Mercur, eclipsa partiala de Luna si in final eclipsa partiala de Soare m-a pus la lucru. Dupa ce am vazut in conditii bune tranzitul lui Mercur iar eclipsa partiala de Luna n-am vazut-o din cauza vremii imi faceam griji de cum va fi vremea pe 31 mai, ziua eclipsei de Soare. Ziua se apropia si urmaream cu interes prognozele meteo pentru ultimele zile ale lunii mai. Acestea aratau o vreme buna Asa ca m-am apucat de pregatiri pentru o iesire in premiera, pentru eclipsa de Soare.

Am fixat locul de observatie: Piatra Goala. Se afla la 10 km de orasul meu, Sighet si este o culme muntoasa la 1100 m altitudine. Aceasta culme se afla la 200 m peste dealurile din zona estica de pe ea vazandu-se aproape toata depresiunea Maramuresului si deci orizontul estic foarte bine si foarte jos. Cu cat eclipsa se apropia cu atat vremea parca devenea tot mai buna.

Piatra Goala - e pe dealul mai indepartat

Joi, 29 mai am cautat prieteni dispusi sa vina cu mine la acest fenomen unic. Si am gasit.... 6 la numar: 3 fete si 3 baieti. Am hotarat si ora la care sa ne intalnim sa plecam: vineri la ora 14h30m. Vineri dimineata am inceput sa fac bagajele adica sa demontez luneta de 50 mm si telescopul de 150 mm. Ora 14h30m a sosit, bagajele erau gata si lumea a venit. Cei care m-au insotit au fost: Ramona R., Corina D., Rebeca D., Mircy P. (ala cu frigideru' :), Sergiu P. si Mihai P.. Am avut mare noroc ca am avut cu prietenii care au venit cu mine ca in afara de compania placuta pe care mi-au oferit-o mi-au fost de mare ajutor la caratul instrumentelor. De asta Mircy era ala cu frigideru' pentru ca i-am pus in spate cutia de la telescop si ii venea exact ca un frigider :))). Ne-am deplasat cu masina pana la Iapa, un cartier al orasului. La 15h35m am pornit la drum. Aveam de facut 10 km pe jos cu bagaje mari (al meu avea 25-30 kg) si pe o temperatura de peste 25 de grade. Am uitat sa amintesc si pe Tara, cateaua mea husky siberian care ne-a insotit si ea. Dupa ce am parcurs o parte din drum mi-am dat seama ca suntem o echipa buna si dupa cateva pauze mici am ajuns intr-un timp record, as putea spune, sub Piatra. Urma partea cea mai grea: escaladarea Pietrii pantele depasind de multe ori 45-60. Dupa un efort destul de mare am reusit sa ajungem sus la 18h25m. Odata ajunsi ne-am dat seama cu toti ca a meritat efortul din plin. Peisajul era superb mai ales ca era dupa-amiaza si lumina Soarelui scalda depresiunea Maramuresului.

M-am apucat de ansamblat luneta si telescopul si am inceput sa ne uitam in oras. Se vedeau detalii foarte fine. Puteam sa vedem oamenii la geamurile blocurilor cu luneta de 50 de mm. Dupa montarea corturilor am adunat lemne de foc si am asteptat inserarea. Am plasat instrumentele foarte aproape de prapastie, la cca. 5 m de margine.

Corturile - si instrumentele pe marginea Pietrii in amurg 30 mai 2003

Inainte de caderea noptii ne-am odihnit un pic. Cand am iesit din cort dupa ora 21 am fost pur si simplu uimit. Soarele apune undeva la nord-vest iar in oras deja lumina lui nu mai ajungea. Apoi mai tarziu pe la ora 22 am fost din nou fermecati de spectacolul naturii: cerul se intuneca incet dar in nord era inca foarte viu colorat, iar in oras s-au aprins luminile, iar acesta arata superb. Incet, incet s-a facut noapte si ne-am strans pe langa foc.

Pe la ora 23h30m am facut prima iesire la telescop. Primul lucru pe care l-am sesizat a fost frigul ce aproape ca ne secera. Dar in cele din urma merita nu? Am obsevat ca cerul este extraordinar. Ne-am uitat putin la Jupiter care se vedea la fel ca din oras. Apoi am trecut la M44 care parea mai frumos ca niciodata. Dupa asta am trecut in Ursa Major. Acolo sunt cele doua galaxii ce mi-au dat mult timp batai de cap inainte sa am telescopul. Ca de obicei pun ochiul in cautator (8x32) si localizez zona unde sunt M81 si M82. Deodata nu imi vine sa cred ce vad: cele doua galaxii sunt vizibile si cu cautatorul ! Rapid pun ochiul pe ocularul telescopului si sunt din nou convins ca efortul a meritat din plin. Apoi am dat o tura pe la galaxiile din Leo, am vazut si M57 in Lyra. Am luat o pauza ca sa ne incalzim. Intre timp, stand la foc unii dintre prietenii mei (Rebeca si Mircy) priveau cerul asteptand meteori. Din cand in cand acestia apareau. Dar mult mai frecvent se iveau satelitii artificiali care mie incep sa imi displaca. Sunt tot mai frecventi in ultima vreme. Pe la ora 1 am facut a doua serie de observatii asa mai rudimentare, contempland pur si simplu ceea ce e deasupra (vorba vine ....) noastra. Din nou trec prin Ursa Major, apoi in Lyra sa revad obiectele preferate. In Hercules dau de M13 care e incredibil. Si M92 n-arata rau ! Indrept dobsonianul spre zona Cygnus si nu pot sa cred ce vad. Calea Lactee e absolut superba. Sute de stele in acelasi camp vizual pe un fond albicios. Privesc sper nord-est si imi dau seama ca Perseus se afla deasupra orizontului. Vad pentru prima oara roiul dublu. Rebeca l-a asemanat cu niste diamante. Dupa ceva timp incerc sa gasesc M31 si pentru prima dat o vad cu telescopul de 150 mm. Remarc si prezenta lui M110 in vecinatate. Dupa runda asta de observatii ne-am dus sa ne odihnim putin. Totul a fost foarte neprevazut. Din cauza oboselii eu am adormit in cort fara sa pun ceasul sa sune. M-am trezit din cand in cand din cauza vantului ce bantuia cortul. Simteam ca inghet... Am sesizat la un moment dat ca a inceput crepusculul. Apoi dupa ceva timp privesc la ceas si nu pot sa cred: e ora 5h37m. Sar din cort afara sa vad daca n-am ratat momentul rasaritului.

Din fericire nu s-a intamplat asta. Chem pe toata lumea. Se distinge deja zona unde va rasari Soarele. Se vede un sun dog deasupra orizontului estic. Dintr-o data de dupa munte apare o geana de lumina: e Soarele. Dar eu asteptam ceva.... sa vad daca predictia e chiar buna. Ceva imi spune ca asa trebuie sa fie dar altceva ma pune pe ganduri. Pana cand vad muscatura Soarelui. Priveam toti cu ochiul liber. Nu era nevoie de filtru lumina fiind foarte slaba deocamdata. Rasaritul a avut loc la 5h39m. Dupa ce a rasarit, Soarele a strabatut un nor pana pe la ora 6. Apoi cer senin pe tot locul. Lumina a crescut si e nevoie de protectie pentru ochi. Folosim ochelari de eclipsa iar pentru luneta filtru Baader Astrosolar. Muscatura din Soare creste tot mai mult si se deplaseaza sper stanga. Pe la 6h10m Soarele are forma unei seceri destul de subtiri cu varfurile indreptate direct in sus... parca e o barca. Fenomenul ajunge la faza maxima. Privim cu totii. Cautam sa vedem secera Soarelui proiectata pe ceva, pe orice. Din cauza inaltimii mici a Sorelui le putem vedea doar pe cort.

Soarele proiectat pe cort
Rasarit eclipsat deasupra depresiunii Maramures

Pe discul solar se vede o pata solara ce va fi eclipsata. Una ar trebui sa fie deja eclipsata. Incet, incet timpul trece iar Soarele incepe sa fie eliberat de Luna. O pata e eclipsata iar alta apare la dreapta. Muscatura scade incet dar vizibil.

O parte din grup privind la eclipsa
Ramona si Rebeca cu ochi-n Soare
Eu si luneta de 50 mm

Privim ba prin luneta, ba cu ochiul liber. Pe la 7h10m asteptam cumva tristi sfarsitul spectacolul. Vrem sa vedem cum ultima frantura din Soare redevine vizibila. Si asta se intampla iar eclipsa se termina. A fost de neuitat. Si nici nu mai e frig !

Ne indreptam sper locurile de somn: ba in cort ba pe langa foc. Vreo doua ore o tinem tot asa. Dupa asta ne-am trezit toti multumiti dar putini flamanzi. Asa ca ne-am pus la masa. Intre timp a aparut si Tara care s-a "plimbat" toata noaptea. Dupa masa am demontat totul. Am facut niste poze si am pornit spre casa. Pe la ora 14 am fost acasa. A fost o zi superba.

La cat mai multe zile de astea. Acum ma gandesc ca niste zile asemanatoare ar putea sa fie in partea a doua a Perseidelor tot acolo. Cine stie? Aflati tot aici....

Ce se vede de pe Piatra
Grupul (fara Mihai) cu prapastia in spate
Eu si Ramona
Eu cu "dulapul" in spate
Astro Timer

Pana la urmatoarea eclipsa totala de luna mai sunt:
000z 00h 00m 00s

Observatii eclipse

Eclipse viitoare din Romania

Lista eclipse din Romania