AstroInfo organizeaza Maratonul Messier 2008

    Astronomul amator Sorin Hotea, autorul site-ului AstroInfo provoaca astronomii amatori romani sa participe la Maratonul Messier 2008. Incepand cu anul 2004 Sorin Hotea a organizat acest eveniment in Romania. Rezultatele au existat si acest lucru ar trebui sa incurajeze pe pontentialii participanti la maraton. Mai jos sunt date toate informatiile necesare realizarii Maratonului Messier 2008

Nr. Numele Localitatea Instrument Data
1. Hotea Marius Sorin Sighet 150 f/5 28/29 martie
2. Raul Truta Targu Mures 254 f/5 29/30 martie
3. Marc Eugen Florin Targu Mures 254 f/5, binoclu 15x70 29/30 martie
4. Ionescu Danut Auckland, Noua Zeelanda ETX-90EC 29/30 martie
5. Dorin Blajan Timisoara 200 f/6 29/30 martie
6. Laurentiu Alimpie Timisoara 200 f/6 29/30 martie
7. Cosmin Bonea Timisoara Refractor Celestron 102 mm 29/30 martie
8. Andrei Juravle Timisoara 130 mm f/8 29/30 martie
9. Diana Bodea Timisoara 200 mm f/6 29/30 martie
10. Alex Mardare Timisoara 200 mm f/6 29/30 martie
11. Marc Frincu Timisoara 130 mm f/8 29/30 martie
12. Gabriela Trutan Timisoara 130 mm f/8 29/30 martie
13. Flavius Gligor Timisoara 250 f/5 29/30 martie

Nota: Pentru inscriere citeste mai jos.

Rezultate Maraton Messier 2007

Maratonul Messier 2008

In anul 2008 perioada optima pentru participarea la maraton este 25-31 martie. Luna Noua este in 7 martie, respectiv 6 aprilie. Cele mai bune zile sunt cele de weekend adica 29-30 martie. O alta perioada mai putin optima pentru maratonul Messier ar fi chiar la inceputul lunii martie in zilele 8-9 martie. Dar Soarele incomodeaza observarea tuturor obiectelor si asta mai ales in zone cu latitudinea mare.

Pentru efectuarea maratonului este necesara alegerea unui loc bun de observatii. Acesta implica un cer curat si fara poluarea luminoasa si orizont jos (in special inspre vest, sud si est). Undeva in afara orasului, pe camp sau pe deal este perfect. Trebuie tinut cont ca orizontul trebuie sa fie neaparat liber pentru observarea obiectelor care apun rapid sau rasar tarziu.

Majoritatea obiectelor Messier se pot vedea cu un binoclu. Pentru maraton insa e nevoie de un instrument montat pe un suport (trepied, montura). Un refractor de 80 mm sau un telescop de 114 mm este suficient. Se pot folosi si binocluri de 80 mm (recomandabil 11x80, 15x80 sau 20x80) dar puse pe trepied. Ocuarele trebuie pregatite din timp. Pentru roiuri deschise, nebuloase difuze si galaxii folositi puteri mici de marire si oculare cu camp mare iar pentru nebuloasele planetare si roiurile globulare cresteti grosismentul. De fapt este recomandat sa se foloseasca dupa posibilitati oculare cu camp aparent cat mai mare. Astfel in instrument campul vizual va fi mai mare si obiectele mai usor de observat. Nu trebuie uitat faptul ca este o cursa contra cronometru.

In primul rand aveti nevoie de un atlas (recomandabil Sky Atlas 2000). Apoi aveti nevoie de o lista cu toate obiectele Messier in ordinea in care trebuie sa le observati. Aveti aici lista aceasta. Este important sa respectati ordinea. Daca nu faceti aceasta s-ar putea sa ratati observarea unor obiecte. Listati aceasta lista cu obiecte si luati-o la observatii. Lista contine: nr. de ordine al observarii in maraton, nr. M al obiectului, nr. NGC, constelatia, magnitudinea, dimensiunea in minute de arc ('), tipul obiectului, gradul de dificultate al obiectului, numele propriu, o coloana in care sa notati ora si o coloana pt. numarul de ordine al observarii. Gradul de dificultate este: E=usor, M=mediu, D=dificil; E/M/D - pt un instrument 7x50, E2/M2/D2 - pentru un instrument 11x80. In penultima coloana treceti ora la care ati vazut obiectul. In ultima coloana scrieti numarul de ordine al obiectului observat (deci pentru primul obiect pe care il vedeti scrieti 1, pentru al 15-lea scrieti 15). Asa o sa stiti tot timpul cate obiecte ati observat la un moment dat. Alegeti formatul listei pentru imprimare: html/Microsoft Excel.

Mai aveti nevoie de un creion/pix (mai bine le luati pe amandoua pentru orice eventualitate) pentru notarea pe lista obiectelor observate si a orei cu precizie de minut precum si o lanterna rosie.

Pentru ca e vorba de o noapte intreaga de observatii in luna martie trebuie sa va imbracati gros, sa aveti ceva mancare la voi si ceva pe care sa stati. 

Decideti din timp noaptea in care vreti sa faceti maratonul. In noptile senine premergatoare antrenati-va observand cat mai multe obiecte Messier. Cautati un loc cat mai bun pentru maraton. Pregatiti din timp tot ceea ce aveti nevoie pentru marea provocare. In ziua maratonului deplasati-va la locul unde veti face observatiile inca de la apusul Soarelui (ora 18.45, ora de iarna). De precizat faptul ca pe 30 martie ora 3 va deveni ora 4 trecandu-se astfel la ora de vara adica UT+3 ore.

Instalati instrumentul, incercati toate ocularele. Pregatiti atlasul, lista cu obiecte, creionul/pixul, lanterna rosie, mancarea si scaunul. Relaxati-va, priviti apusul Soarelui. Apoi pana apar primele obiecte de observat priviti prin telescop planetele Venus si Saturn. Pe la ora 19.30-20.00 (20.30-21.00 ora de vara) incepeti sa observati M-urile stralucitoare ce apar inca in crepuscul: M45, M44, M42, M31. Odata cu apropierea inceputului noptii identificati zonele in care se afla obiectele ce stau sa apuna. Incercati sa le observati cat mai repede. Fiecare minut conteaza. Dupa ca a vazut toate obiectele critice ce apun repede, treceti in ordinea de pe lista. Incercati sa observati toate obiectele vizibile pe cer si dupa aia sa le asteptati numai pe cele ce rasar. Aveti nevoie de timp pentru obiectele joase din Sagittarius. Dimineata fiti pe faza pentru observarea obiectelor ce rasar chiar inainte de crepuscul. Chiar daca pierdeti unele obiecte nu fiti dezamagiti. Nu uitati deviza maratonului: cat mai multe obiecte Messier observate ! Ideal este sa observati toate cele 110 obiecte (109 la noi in tara). Insa intentia conteaza. Important este sa va dati toata silinta la observatii.

Ca sa luati parte la Maratonul Messier 2008 trebuie sa trimiteti un e-mail la adresa sorin@astroclubul.org care sa aiba la subiect Maratonul Messier 2008 iar mesajul sa contina urmatoarele: numele, localitatea, noaptea programata pt. maraton, locul maratonului, instrumentul (diametrul, F:D) alte informatii- daca observi cu alti astronomi, etc.. Trimiteti acest mesaj cat mai curand si veti fi trecuti pe aceasta pagina. Dupa aceea va trebui sa trimiteti rezultatele maratonului.

Mult succes si cer senin !

 

    Fiecare astronom fie el amator sau profesionist are de-a face cu obiectele deep-sky in acestea fiind cuprinse in general urmatoarele categorii de obiecte: galaxiile, nebuloasele si roiurile de stele. Vrei nu vrei ajungi sa observi dso-uri (deep sky objects). La urma urmei sunt cele mai fascinante obiecte ce pot fi observate de catre amatori si nu numai.

   Inca din timpuri stravechi dso-urile au atras privirile oamenilor fiindca erau ceva diferit de stele. Aceste pete cetoase erau niste repere pe bolta cereasca. Astfel inca dinainte de anul 0 se cunoasteau norii lui Magellan, galaxia M31 din Andromeda, roiul dublu din Perseu si Pleiadele. Odata cu inventarea lunetei si a telescopului numarul dso-urilor crestea continuu. De asemenea instrumentele astronomice au crescut si numarul cometelor ce se observau. Astfel in secolele XVII-XVIII multi astronomi amatori isi petreaceau noptile sub cerul liber cu un telescop pentru a descoperi o pata cetoasa "miscatoare", adica o cometa. Un astfel de astronom a fost si Charles Messier. El insa a observat ca pe cer sunt mai multe pete cetoase ce nu se misca. Acestea erau deep-sky-urile. Astfel el s-a hotarat sa faca un catalog cu obiectele astea care nu erau comete care sa il ajute in identificarea cometelor noi. Folosind un telescop de 200 mm a inceput sa caute pe cer deep-sky-uri pentru a le nota coordonatele. Impreuna cu alti prieteni astronomi in cele din urma au incheiat catalogul lui Messier. Peste ani acest catalog a devenit celebru el continand cele mai frumoase si stralucitoare galaxii, roiuri stelare si nebuloase. Unele obiecte sunt celebre cum ar fi galaxia din Andromeda, nebuloasa din Orion, Pleiadele sau M13 din Hercules.

   Obiectele din catalogul Messier sunt distribuite aleator pe cer. Sunt 110 obiecte in catalog dar acestea nu sunt cele mai stralucitoare 110 obiecte de pe cer. Sunt dso-uri mai stralucitoare ca cele din catalogul Messier. Totusi observarea M-urilor este o datorie a tuturor iubitorilor cerului. Aceasta activitate se desfasoara in general fara a fi organizata prea mult. Astroclubul Bucuresti a organizat un proiect observational cu denumirea Clubul Messier. Acesta promoveaza observarea in detaliu a M-urilor. O alta activitate organizata pentru observarea obiectelor lui Messier este Maratonul Messier. Aceasta propune observarea tuturor obiectelor din catalogul Messier intr-o singura noapte. Perioada din an cand se poate face aceasta este luna martie cand Soarele se afla intr-o zona fara M-uri.


Maratoane trecute

Adrese utile