În noaptea de 11/12 decembrie 2023, între orele 3:08-3:26 (ora României), se produce un eveniment astronomic rar și foarte interesant: steaua Betelgeuse (α Orionis), cunoscută pentru culoarea ei roșiatică și aflată în „umărul” vânătorului mitologic Orion, va fi ocultată de asteroidul 319 Leona. Astfel steaua Betelgeuse va scădea în strălucire și, posibil, chiar va dispărea pentru câteva secunde, în locațiile aflate în zona pe unde va trece „umbra” produsă de asteroid.
Betelgeuse este o stea supergigantă roșie, aflată la distanța de aprox. 650 de ani-lumină, care strălucește pe cerul nostru, în prezent, la magnitudinea aparentă de +0.50. Steaua are strălucirea variabilă, astfel că magnitudinea ei este cuprinsă între 0.0 și +1.6. Masa stelei Betelgeuse este aproximată la 16.5-19.0 mase solare, iar raza la 764-1021 raze solare. Dacă Betelgeuse ar fi în locul Soarelui, suprafața stelei ar fi în zona centurii de asteroizi, orbitele planetelor Mercur, Venus, Pământ și Marte situându-se în interiorul stelei.
Luminozitatea stelei este mult mai mare decât cea a Soarelui, aceasta fiind estimată la 90000-150000 luminozități solare. Betelgeuse are magnitudinea absolută -5.85, comparativ cu +4.83 cât are Soarele nostru. Steaua Betelgeuse a fost prima stea a cărui diametru aparent a fost măsurat acum vreo 100 de ani, acesta fiind de aprox. 0.045″. Doar Soarele și R Doradus sunt stele care au, pe cerul nostru, discuri cu diametre aparente mai mari decât Betelgeuse.
Steaua Betelgeuse are o vârstă de 8.5 milioane de ani, fiind posibil ca în următorii 1000 de ani să explodeze ca supernovă.
Asteroidul 319 Leona orbitează Soarele în centura de asteroizi, la o distanță de 2.7-4.1 AU, perioada acestuia fiind de 6.28 ani. Asteroidul are un diametru de aproximativ 70 de km.
Ocultația Leona-Betelgeuse nu va fi vizibilă din România, dar se va putea observa din zone din sudul Asiei, Europei și Americii de Nord.
Ocultația debutează la ora 3:08 (ora României), în vestul Chinei, aproape de momentul de apus al stelei Betelgeuse, apoi umbra trece în viteză peste Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan și Marea Caspică. La ora 3:10 ocultația se produce în Azerbaidjan, iar apoi în Armenia și Turcia. La ora 3:12 umbra asteroidului trece peste nordul Greciei și sudul Albaniei, iar apoi peste sudul Italiei. La 3:14 ocultația are loc în Sardinia, iar între 3:15 și 3:16 în sudul Spaniei și al Portugaliei. În următoarele 8 minute umbra lăsată de asteroid traversează Oceanul Atlantic ajungând în Florida, la ora 3:24-3:25. Evenimentul se termină la ora 3:26, la răsăritul stelei Betelgeuse, undeva în zona centrală a Mexicului.
Ocultația Leona-Betelgeuse poate fi observată și cu ochiul liber, dar și cu ajutorul instrumentelor astronomice. Observarea riguroasă a acestei ocultații poate aduce date suplimentare despre forma, dimensiunea și orbita asteroidului Leona. Dacă vă aflați prin zona de vizibilitate, ieșiți și observați! În America de Nord evenimentul se produce în seara zilei de 11 decembrie, iar în rest în dimineața zilei de 12 decembrie 2023.
Ocultația va fi transmisă live de The Virtual Telescope Project.
Lasă un răspuns